ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

14. maj 2008

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.  33 92 33 50

Fax 33 12 37 78

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 14 (L 120) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 24. april 2008.

 

 

Spørgsmål 14:

”Vil ministeren oplyse, hvorledes det forvaltningsretlige princip om proportionalitet sikres overholdt, når en udenlandsk myndighed anmoder om en undersøgelse af en dansk revisionsvirksomhed, hvis ikke anmodningen forelægges en dommer, før Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med politiets assistance foretager et tvangsindgreb i revisionsvirksomheden.”

 

Svar:

Som anført i min besvarelse af spørgsmål 7 medfører det forvaltningsretlige princip om proportionalitet, at en myndighed skal vælge den mindst indgribende foranstaltning.

 

Beføjelsen til at tage initiativ til at foretage en undersøgelse følger direkte af det nye 8. direktiv, og uanset hvor initiativet til undersøgelsen kommer fra, er styrelsen underlagt reglerne i retssikkerhedsloven. Undersøgelser, der bliver iværksat på baggrund af en henvendelse fra en udenlandsk myndighed, vil derfor også være omfattet af princippet om proportionalitet

 

Det følger af det nye 8. direktivs artikel 36, stk. 6, at en medlemsstats kompetente myndighed kan anmode om, at en undersøgelse gennemføres i Danmark. I den forbindelse kan den anmode om, at dens personale får mulighed for at ledsage de danske myndigheder.

 

I tilfælde af at styrelsen af en udenlandsk myndighed bliver anmodet om at iværksætte en undersøgelse, forpligter de processuelle regler, der følger af retssikkerhedsloven, styrelsen til forudgående at underrette revisionsvirksomheden om den iværksatte undersøgelse og det forestående besøg. Politiet ledsager ikke generelt styrelsen i forbindelse med en undersøgelse, idet dette alene vil ske, såfremt revisionsvirksomheden undtagelsesvist – og mod forventning - ikke giver styrelsen adgang til revisionsvirksomheden. Det forventes dog, at undersøgelser gennemføres i dialog mellem styrelsen og revisionsvirksomhederne.