Folketingets Erhvervsudvalg

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

 

 

Forslag til ny revisorlov - mulighed for eksterne medlemmer i revisionsudvalg

Økonomi- og Erhvervsministeren har den 27. marts 2008 fremsat lovforslag L120 til lov om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder m.v. Lovforslaget implementerer 8. direktiv om revision, men udnytter ikke fuldt ud de muligheder, som direktivet giver.

 

Af lovforslagets § 31, stk. 1, fremgår det, at revisionsudvalget skal bestå af medlemmer af bestyrelsen, mens direktivet giver mulighed for, at generalforsamlingen kan vælge en eller flere eksterne deltagere til revisionsudvalget.

 

Forsikring & Pension har bemærket, at der er stillet ændringsforslag til lovforslaget, som giver denne mulighed for at vælge eksterne medlemmer til et

revisionsudvalg. Forsikring & Pension finder dette meget positivt og vil derfor opfordre medlemmerne af Erhvervsudvalget til at støtte ændringsforslaget.

 

Forsikring & Pension finder det vigtigt, at bestyrelser og bestyrelsesmedlemmer har en bred vifte af kompetencer, men det kan være svært i alle tilfælde at sige hvilke kompetencer er de rigtige for en given virksomhed at have i bestyrelsen. Med udelukkelsen af muligheden for eksterne medlemmer i et revisionsudvalg reserveres samtidig en eller flere pladser i bestyrelsen til revisionsudvalgets medlemmer, herunder til et særligt regnskabskyndigt medlem.  

 

Udelukkelsen af muligheden for eksterne medlemmer i revisionsudvalget påfører virksomheden en binding for sammensætningen af bestyrelsen, som kan udelukke andre også vigtige kompetencer fra bestyrelsesarbejdet. Forsikring & Pension finder ikke, at lovgiver i alle tilfælde kan afgøre om reservationen af pladser i bestyrelsen til medlemmer af revisionsudvalget vil være en rigtig prioritering.

 

Forsikring & Pension finder derfor, at generalforsamlingen bør have mulighed for at udpege medlemmer direkte til revisionsudvalget, herunder det medlem, som både skal være uafhængig og særlig regnskabskyndig. Dette vil kunne styrke såvel bestyrelse som revisionsudvalg i forhold til en situation, hvor muligheden for eksterne medlemmer ikke bliver givet.

 

 

Ministeren har i svar på spørgsmål 30 stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 29. april 2008 svaret, at udelukkelsen af muligheden for valg af eksterne medlemmer (til revisionsudvalget) direkte på generalforsamlingen bl.a. er begrundet i ansvarsmæssige betragtninger.

 

Det fremgår imidlertid af bemærkningerne til lovforslagets § 31, stk. 1, at:

"Revisionsudvalgets funktioner og opgaver berører ikke det ansvar, som i øvrigt påhviler medlemmerne af bestyrelsen eller direktionen. Der ændres således ikke ved dansk rets gældende ansvarsregler, hvilket bl.a. betyder, at der fortsat påhviler bestyrelsesmedlemmerne et individuelt ansvar."

Forsikring & Pension finder af ovennævnte årsager, at muligheden for eksterne medlemmer i et revisionsudvalg bør støttes.

Med venlig hilsen

Carsten Andersen