Dato:            22. maj 2008

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2008-12175-30

Sagsbeh.:     hbr

Fil-navn:      B 65/spm2 trans danmark

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 2 (Alm. del – B 65), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 16. april 2008.

 

Spørgsmål 2:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. april 2008 fra Trans-Danmark, jf. B 65 – bilag 3."

 

 

Svar:

Jeg vil for god ordens skyld indledningsvis bemærke, at jeg naturligvis har lagt det reviderede bilag, som Trans-Danmark sendte til Folketingets Sundhedsudvalg den 20. april 2008, til grund for min besvarelse.

 

Trans-Danmark anfører i henvendelsen, at der bør udarbejdes en lov om kønsidentitetsforstyrrelse, der bl.a. skal fastlægge en ændret procedure for tilladelse til kønsskifte samt indeholde regler vedrørende en række øvrige forhold, herunder ændring af navn og personnummer.

 

Med den foreslåede lov ønsker Trans-Danmark bl.a. at fastlægge en procedure, hvor afgørelsen af, hvorvidt der kan gives tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte, træffes af statsforvaltningerne – og ikke Sundhedsstyrelsen som efter de gældende regler.

 

Det finder jeg ikke hensigtsmæssigt. I grundlaget for afgørelsen af, om der skal gives tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte, indgår bl.a. en række lægefaglige vurderinger. Det er derfor efter min opfattelse hensigtsmæssigt, at afgørelsen træffes af en myndighed, der har sundhedsfaglig kompetence, hvilket ikke er tilfældet for statsforvaltningernes vedkommende.

 

Trans-Danmark ønsker desuden med den foreslåede lov bl.a. at sikre, at myndige personer frit skal kunne vælge fornavn, uanset hvilket køn fornavnet betegner, og at personnummeret gøres kønsneutralt.

 

Jeg kan i den forbindelse henvise til min tale ved 1. behandlingen af B 65, hvor jeg redegjorde for, hvorfor regeringen ikke støtter disse forslag.

 

Jeg finder således ikke grund til at tage initiativ til at fremsætte en lov som ønsket af Trans-Danmark.