Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. juni 2008<DOCUMENT_STAR   vedrørende forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en hurtigtarbejdende kommission, der skal se på de positive og negative følgevirkninger af en kriminalisering af sexkunder (B 96).

 

 

 

Brian Mikkelsen

Fg. justitsminister

/

Ole Hasselgaard

 

 


Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en hurtigtarbejdende kommission, der skal se på de positive og negative følgevirkninger af en kriminalisering af sexkunder (B 96):

 

”Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 30/5-08 fra Sexarbejdernes InteresseOrganisation, jf. B 96 – bilag 5, for så vidt angår SIO’s ønsker til regeringen.”

 

Svar:

 

I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, anføres det bl.a., at regeringen bør sikre, at Danmark lever op til Europarådets anbefalinger om prostitution, og at der bør nedsættes en arbejdsgruppe, der skal rette fejl i udgivelser om prostitution. Endelig rejses der spørgsmål om det offentlige tilskud til KFUK Reden.

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Velfærdsministeriet, som har oplyst følgende:

 

”De tre Reder i Danmark (København, Odense og Århus) er værested (natherberg) for de tungeste (gade)prostituerede i Danmark, herunder prostituerede med et markant misbrug. Det er vigtigt at pointere, at der ikke er sammenhæng mellem rederne i København, i Odense og i Århus, hverken hvad angår aktiviteter og/eller finansiering. Støtten gives til det sociale arbejde med de prostituerede, der frekventerer redernes væresteder. Der er med den støtte ikke fra Velfærdsministeriets side givet nogen blåstempling af de synspunkter, som repræsentanterne fra rederne måtte give udtryk for.

 

For så vidt angår det anførte om en ”lang række dokumenterbare og alvorlige fejl, der også findes i offentlige udgivelser om prostitution” bemærkes, at dette ikke er konkretiseret nærmere, og Velfærdsministeriet finder på det foreliggende grundlag derfor ikke behov for at nedsætte en arbejdsgruppe eller lignende som foreslået i henvendelsen.

 

Det kan tilføjes, at regeringen er opmærksom på de anbefalinger, som fremgår af Europarådets Parlamentariske Forsamlings resolution om prostitution (resolution nr. 1579 (2007)) bl.a. om, at de prostituerede, der frivilligt vælger at arbejde som sådanne, bør have ret til at ytre sig i politiske anliggender, som vedrører dem. Det bemærkes, at den høring om prostitution, der fandt sted den 2. juni 2008, og som omtales i henvendelsen fra SIO, ikke var arrangeret af regeringen.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Velfærdsministeriet.