Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4<DOCUMENT_STAR   vedrørende forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en hurtigtarbejdende kommission, der skal se på de positive og negative følgevirkninger af en kriminalisering af sexkunder (B 96), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en hurtigtarbejdende kommission, der skal se på de positive og negative følgevirkninger af en kriminalisering af sexkunder (B 96):

 

”Er det ministerens vurdering, at der i dag gennemføres en ensartet og intensiveret politimæssig indsats mod strafbare forhold i forbindelse med prostitution, og betyder det, at alle politikredse i dag gennemfører en kortlægning af prostitutionsmiljøet bl.a. med henblik på så vidt muligt at identificere prostituerede og bordelvirksomheder samt personer med tilknytning til prostitutionsmiljøet?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst:

 

”[..] at indsatsen mod kvindehandel og rufferi som bekendt i de seneste år har været et prioriteret indsatsområde for politiet, ligesom det er et særligt prioriteret indsatsområde i flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden 2007-2010, at der sættes effektivt ind over for prostitutionens bagmænd.

 

Strategien mod prostitutionens bagmænd, der udmøntes i et løbende samarbejde mellem Rigspolitiet og politikredsene, tager udgangspunkt i, at der med de nye store politikredse er etableret bæredygtige enheder med flere ressourcer, som kan sikre, at der i alle politikredse kan ske en specialisering i forhold til indsatsen over for visse kriminalitetsformer, hvorved der skabes grundlag for en mere målrettet og effektiv kriminalitetsbekæmpelse.

 

Det fremgår bl.a. af strategien, at der i de enkelte kredse gennemføres en kortlægning af prostitutionsmiljøet, bl.a. med henblik på så vidt muligt at identificere prostituerede og etablerede bordelvirksomheder samt personer med tilknytning til prostitutionsmiljøet. De oplysninger, som herved tilvejebringes, skal indberettes til Rigspolitiet som led i den landsdækkende moniteringsordning på området.

 

Rigspolitiet udarbejdede i marts måned 2008 en beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007. Beskrivelsen er tilgængelig på www.politi.dk.

 

Det fremgår heraf, at alle landets politikredse, der har konstateret prostitution og prostituerede, har gennemført kontrolbesøg i og foretaget kortlægning af prostitutionsmiljøet som forudsat i strategien.

 

Politikredsene gennemførte således i 2007 samlet 511 politimæssige kontrolbesøg på bordeller/escortvirksomheder fordelt på 360 lokaliteter.

 

Rigspolitiet tilkendegav i forbindelse med fremsendelsen af beskrivelsen til Justitsministeriet, at der i 2007 primært har været fokus på gennemførelsen af Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd for så vidt angår den organisatoriske tilrettelæggelse af indsatsen, kortlægningen af prostitutionsmiljøet, kontrolvirksomhed i prostitutionsmiljøet og Rigspolitiets bistand til politikredsene.

 

Rigspolitiet tilkendegav endvidere, at politiet i 2008 fortsat vil arbejde med gennemførelsen af strategien og intensivere indsatsen yderligere, navnlig med henblik på at sikre iværksættelse og gennemførelse af den proaktive og målrettede efterforskningsmæssige indsats mod prostitutionens bagmænd.

 

Indsatsen mod prostitutionens bagmænd vil således blive opprioriteret og tilført flere ressourcer i 2008.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigspolitiet.