Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_STAR  2 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en hurtigtarbejdende kommission, der skal se på de positive og negative følgevirkninger af en kriminalisering af sexkunder (B 96), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en hurtigtarbejdende kommission, der skal se på de positive og negative følgevirkninger af en kriminalisering af sexkunder (B 96):

 

”Er det ministerens vurdering, at muligheden for at kunne dømme kunden for uagtsom voldtægt vil kunne styrke retssikkerheden for de handlede kvinder og børn som sælges til sex?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der med udtrykket ”handlede kvinder og børn som sælges til sex” sigtes til personer, som har været udsat for menneskehandel. Gerningsmændene til denne menneskehandel vil kunne straffes efter straffelovens § 262 a, som har en strafferamme på fængsel indtil 8 år.

 

Som der flere gange tidligere er redegjort for over for Folketinget, senest under førstebehandlingen af forslag til folketingsbeslutning om at beskytte kvinder mod seksuelle overgreb m.v. (B 123 – folketingsåret 2007-08, 2. samling), vil der efter Justitsministeriets opfattelse være bl.a. en række retssikkerhedsmæssige betænkeligheder ved at indføre en regel om straf for uagtsom voldtægt.

 

Justitsministeriet skal navnlig pege på de betydelige bevismæssige problemer, der vil kunne opstå, og de meget usikre skøn, der vil skulle foretages i praksis. Kriminalisering af uagtsom voldtægt ville således være udtryk for, at en mand ville kunne straffes, selv om han troede, at kvinden var indforstået med samlejet, hvis han efter rettens vurdering burde have forstået, at kvinden følte sig tvunget til samlejet.

 

Disse retssikkerhedsmæssige betænkeligheder i relation til en kriminalisering af uagtsom voldtægt gør sig efter Justitsministeriets opfattelse gældende, uanset om der er tale om en generel kriminalisering af uagtsom voldtægt eller alene om en kriminalisering af tilfælde, hvor forholdet begås over for en person, der har været udsat for menneskehandel.

 

Særligt med hensyn til personer, som i forvejen har været udsat for menneskehandel, ville det endvidere kunne udgøre en yderligere belastning i givet fald at skulle igennem politiafhøringer, retssag mv. i en situation, hvor der som følge af disse bevisproblemer, usikre skøn mv. ville kunne være en betydelig risiko for, at der ikke ville ske domfældelse i sagen.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om at beskytte kvinder mod seksuelle overgreb m.v. (B 123 – folketingsåret 2007-08, 2. samling).