Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 16, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. juni 2008 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om forbud mod piercing af børn og unge (B 109).

 

 

Brian Mikkelsen

fg. justitsminister

/

 Ole Hasselgaard

 

 


Spørgsmål nr. 16 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om forbud mod piercing af børn og unge (B 109):

 

”Finder ministeren det tilfredsstillende og betryggende, at det efter gældende regler ikke er muligt præcis at angive, hvornår et barn har opnået tilstrækkelig modenhed til at kunne give et gyldigt samtykke til piercing, men at det beror på en konkret vurdering af sagens omstændigheder, herunder barnets alder og modenhed, indgrebets karakter og omstændighederne, som piercingen er foregået under?”

 

Svar:

Den, der foretager en piercing uden samtykke fra den pågældende, vil som udgangspunkt kunne straffes efter straffelovens voldsbestemmelser.

 

Efter almindelige strafferetlige principper om samtykke kan voksne i almindelighed give et gyldigt samtykke til piercing. Drejer det sig om børn, kan der derimod være tilfælde, hvor barnet på grund af sin alder og sit udviklingsniveau ikke har opnået en sådan modenhed, at det kan overskue konsekvenserne af en piercing. Som anført i spørgsmålet er det ikke muligt præcist at angive, hvornår et barn har opnået tilstrækkelig modenhed til at kunne give et gyldigt samtykke til piercing. Det beror på en konkret vurdering af sagens omstændigheder, herunder barnets alder og modenhed, indgrebets karakter og omstændighederne, som piercingen er foregået under.

 

Justitsministeriet er ikke bekendt med, at denne retstilstand, der som nævnt følger af almindelige strafferetlige principper om samtykke, skulle have givet anledning til problemer i praksis.