Notat

 

21. februar 2008

 

Arrangement:

Samråd vedr. supplerende dagpenge til kunstnere

Ã…bent eller lukket:

Lukket

Dato og klokkeslæt:

Tirsdag d. 26. februar, kl. 15-16

Sted:

Kulturudvalget

Taletid:

5-6 minutter. Der er ingen begrænsninger på taletiden ved et samråd.

Forv. antal deltagere:

Kulturudvalget 

Evt. andre forhold ministeren bør være opmærksom på:

 

Kontaktperson:

 

 

Kulturudvalget har til mig stillet følgende spørgsmål, samrådsspørgsmål G, stillet efter ønske fra Pernille Frahm:

 

”Hvad agter ministeren at foretage sig i forhold til de yderligere forringelser af danske kunstneres professionelle vilkår og livsvilkår i det hele taget, som regeringens planlagte stramninger af de supplerende dagpenge vil indebære?”.

 

[kort pause]

 

Jeg skal starte med at understrege, at spørgsmålet om de supplerende dagpenge, og om regeringens jobplan i det hele taget, hører under beskæftigelsesministeren.

 

Jeg vil derfor nødig forsøge i detaljer at redegøre for regeringens udspil, eller for den politiske proces, som i øjeblikket foregår omkring udspillet

 

Men vi kan i hvert fald slå fast, at der endnu foregår politiske forhandlinger om udspillet.

 

Vi ved derfor endnu ikke hvilken skikkelse, en ændring af reglerne for de supplerende dagpenge eventuelt vil have.

 

Jeg må derfor sige, at jeg nødig vil forsøge at udbrede mig om, hvilke konsekvenser nogle ændringer, hvis præcise indhold vi endnu ikke kender, kan have for det meget sammensatte arbejdsmarked på det kunstneriske område.

 

[kort pause]

 

Det er min opfattelse, at kunstnere generelt har rigtig gode vilkår her i landet.

 

Det er også meget vigtigt, at det er sådan.

 

De, der skaber kunst og kultur, skal have gode vilkår at gøre det under, for et frugtbart kunstliv er vitalt for os alle.

 

Et frugtbart kunstliv skaber en kreativ og innovativ atmosfære, bidrager til en levende samfundsdebat og giver os glæde og perspektiv i vores tilværelse.

 

Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at vi løbende overvejer, hvordan vi kan fastholde og forbedre kunstnernes vilkår.

 

Og jeg tager gerne en drøftelse om sagen, hvis der på sigt skulle blive konsekvenser af regeringens nye jobplan, som vi er nødt til at forholde os til.

 

[kort pause]

 

Men jeg må også sige, at når jeg tænker politiske initiativer for at forbedre kunstnernes vilkår, så står dagpengesystemet altså ikke så centralt.

 

For det er da ikke noget særligt optimistisk og fremadrettet perspektiv på kunstens og kunstnernes vilkår her i landet.

 

Nej, min vision er at sikre kunstnerne muligheden for at blive selvforsørgende.

 

Dét skaber selvrespekt og kunstnerisk vækst.

 

Det har jeg arbejdet for i hele min tid som kulturminister, og det vil jeg fortsætte med at arbejde for, så længe jeg sidder på posten.

 

[kort pause]

 

Vi har indført afskrivningsregler som gør det mere attraktivt for virksomheder at købe billedkunst.

 

Herved har vi skabt et stærkt afsæt for en kraftig forbedring af afsætningsmulighederne for billedkunstnerne.

 

[kort pause]

 

Vi har taget initiativ til en kraftig styrkelse af samarbejdet mellem kulturlivet og erhvervslivet.

 

Et element heri har været den nye ordning, der giver skattefradrag for gaver til kulturinstitutioner – et andet element er det kommende center for kultur og erhverv.

 

Et stærkt samspil mellem kulturliv og erhvervsliv skaber efterspørgsel hos virksomhederne efter kunstnernes særlige kompetencer.

 

Herved får kunstnerne mulighed for at udnytte deres evner på en ny måde, som skaber ny inspiration, og ny respekt om kunstnergerningen nye steder i samfundet.

 

[kort pause]

 

Et andet vigtigt indsatsområde er kunstnernes særlige kvalifikationer i forhold til at introducere de opvoksende generationer for kunstens verden.

 

Her er der virkelig et behov for at udnytte den ressource, som kunstnerne udgør.

 

Kunstrådet har allerede gjort en betydelig indsats med huskunstnerordningen, som giver støtte til, at skolerne kan lade en professionelt udøvende kunstner introducere børnene til kunsten.

 

Det giver et anderledes intimt billede af den kunstneriske proces, som øger børnenes forståelse for, og glæde ved, kunsten.

 

Det kan også inspirere til mere generelt at være opmærksom på potentialet i at ansætte kunstnere som undervisere i kreative fag i folkeskolen.

 

Her kan der godt vise sig forskellige administrative forhindringer, som det kan blive nødvendigt at se på, hvis vi skal udnytte potentialet – ansættelsesregler, overenskomster mv.

 

Men det er noget, som vi har en god og konstruktiv dialog om med Undervisningsministeriet, som også er meget opmærksomme på mulighederne.

 

 [kort pause]

 

Kort sagt synes jeg, at vi skal fokusere på det, som det hele handler om:

 

At sikre et aktivt og innovativt kunstliv her i landet.

 

Og et aktivt og innovativt kunstliv skaber vi ved at give kunstnerne betingelser, som skubber dem fremad i deres bane.

 

Kort sagt er det, som kulturpolitikere, vores opgave at sikre kunstnerne mulighed for at tjene deres penge på den måde, som den netop alle sammen helst vil tjene deres penge på:

 

På basis af deres kunst og deres kunstneriske færdigheder.