Dato:            27. september 2007

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.              2007-1412-53

Sagsbeh.:   mu

Fil-navn:       spmS6158

 


 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. S 6158, som medlem af Folketinget Birthe Skaarup (DF) har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 14. september 2007

 

Spørgsmål S 6158:

"Vil ministeren oplyse, hvor Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik i Københavns Kommune budgetmæssigt henhører efter strukturreformen?"

 

Endeligt svar:

Indledningsvis vil jeg helt overordnet skitsere den opgavemæssige fordeling mellem de tre offentlige aktører inden for forebyggelse relateret til seksuel sundhed efter kommunalreformen.

 

Kommunerne har ansvaret for den borgerrettede forebyggelsesindsats. Det drejer sig bl.a. om seksualundervisning i folkeskolen, befolkningsrettet information, etablering og drift af tilbud til særligt sårbare befolkningsgrupper samt samarbejde med regionen om den patientrettede forebyggelse.

 

Regionerne har ansvaret for den patientrettede forebyggelse, herunder rådgivning og kontaktopsporing i forhold til seksuelt overførbare infektioner, herunder hiv, rådgivning af svangerskabsforebyggelse på gynækologiske hospitalsafdelinger og hos praktiserende læger, samt sikring af tilbud om støttesamtaler til abortsøgende kvinder.

 

Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for monitorering af sundhedstilstanden, herunder at prioritere og angive retningslinier for forebyggelsesindsatsen, koordinere den nationale indsats samt indsamle og formidle erfaringer og viden.

 

Hertil kommer den indsats, der ofte udføres af frivillige organisationer, som fx Sex og Samfund.

 

Kommuner og regioner har – som det fremgår - samlet set det udførende ansvar for forebyggelse og behandling af seksuelt relaterede sygdomme.

 

Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik er et tilbud til borgerne i Københavns Kommune om anonym rådgivning om prævention, sexsygdomme, abort m.v. og behandling (test for sexsygdomme, opsætning af spiral m.v.). Klinikken henvender sig især til grupper med en højere risiko for at blive gravid og har særligt været benyttet af socialt sårbare grupper.

 

Præventions- og Rådgivningsklinikken har således opgaver, der kan henføres til både kommunen og regionen.

 

Det er imidlertid op til kommunen og regionen at fastlægge såvel omfang og det nærmere indhold af opgaven, herunder aftale i hvilket omfang frivillige organisationer m.v. ønskes inddraget i opgavevaretagelsen.

 

Det vil derfor være op til Københavns Kommune og Region Hovedstaden at beslutte, i hvilket omfang foreningen Sex og Samfund skal bistå med opgavevaretagelsen vedrørende forebyggelse relateret til seksuel sundhed.

 

SÃ¥fremt der mÃ¥tte være et lokalt ønske om at anvende klinikken til at løse regionens henholdsvis kommunens opgaver inden for dette omrÃ¥de, kunne en fornuftig og naturlig løsning være, at Region Hovedstaden og Københavns Kommune indgik et samarbejde herom. Â