Folketingets Lovsekretariat

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

24. maj 2007

 

Hermed fremsendes endeligt svar på spørgsmål nr. S 4462 vedrørende arbejdslegater uddelt af Kunstrådet stillet af folketingsmedlem Louise Frevert den  8. maj.

 

 

 

Brian Mikkelsen


Spørgsmål nr. S 4462

Stillet den 8. maj 2007 

 

 

Svar til folketingsmedlem Louise Frevert fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Mener ministeren ikke, at arbejdslegater uddelt af Kunstrådet er penge, der skal gøres rede for, når pengene er blevet givet til kunstneren?"

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Kunststyrelsen, der som sekretariat for Statens Kunstfond og Kunstrådet har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:

 

I en samarbejdsaftale mellem Statens Kunstfond og Kunstrådet er der formuleret fælles kriterier for, hvilken form for afrapportering og regnskabsaflæggelse, der kræves i forskellige typer af projekter. Kriterierne gælder uafhængigt af, om pengene bevilges af Statens Kunstfond eller af Kunstrådet.

 

Hvis tilskuddet er bevilget til gennemførelse af en bestemt aktivitet eller produktion, skal der redegøres for, at denne er gennemført. Hvis dette kan ske ved at indsende selve produktet (f.eks. bog/partitur), er yderligere afrapportering ikke nødvendig. Hvis tilskuddet ikke er bevilget til en bestemt produktion eller aktivitet, er afrapportering ikke nødvendig.

 

I modsætning til arbejdslegater ydet af Statens Kunstfond gives Kunstrådets tilskud – herunder arbejdslegater – altid til et bestemt projekt. Der kræves derfor normalt afrapportering af modtagere af tilskud fra Kunstrådet og dets fagudvalg, og tilskuddene er underlagt krav om regnskabsaflæggelse. De præcise krav varierer afhængigt af tilskuddenes størrelse og karakter.

 

Ordet arbejdslegat anvendes inden for Kunstrådet kun på litteraturområdet og gives typisk til færdiggørelse af et konkret litterært værk. Det fremgår af tilskudsvejledningen, at det er en betingelse for modtagelse af tilskud, at det støttede værk sendes til Kunststyrelsens Litteraturcenter, og at der afleveres rapport – ved rejser desuden regnskab med bilag – senest tre måneder efter projektets afslutning. Rapporten skal indeholde en beskrivelse af til hvad og hvordan, midlerne er anvendt, samt en vurdering fra ansøger om, hvorvidt projektet er lykkedes.