Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 3850, som medlem af Folketinget Line Barfod (EL) har stillet til justitsministeren den 27. marts 2007.

 

 

 

Lene Espersen     

/

Lene Volke Roesen


Spørgsmål nr. S 3850 fra medlem af Folketinget Line Barfod (EL):

 

”Kan ministeren oplyse, hvilke instanser og myndigheder som har været inddraget i forbindelse med forberedelserne til rydningen af Ungdomshuset?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Forberedelserne til rydningen af Ungdomshuset er gennemført ved et samarbejde mellem Københavns Politi og Rigspolitiet.

 

Der var til brug for politioperationen fra forsvaret udlånt personale og materiel fra forsvarets ammunitionsrydningsberedskab, fire he­likoptere med besætning, et brandslukningskøretøj samt to blokvogne og to lastvogne.

 

Herudover var der udlånt to slukningskøretøjer bemandet med politipersonale og rådgivere fra Beredskabssty­relsen.

 

Efter rydningen af Ungdomshuset blev personale og materiel fra forsvarets ammunitions­rydningstjeneste rekvireret til at gennemgå Ungdomshuset for våben og bomber. Beredskabsstyrelsens kemiske beredskab bistod med rådgivning og analyser.

 

Der blev endvidere fra forsvaret indsat to helikoptere og rekvireret entre­prenørmaskiner (en bulldozer, tre rendegravere, fire fejemaski­ner og en lastbil). Af disse maskiner blev der indsat en bulldo­zer, en rendegraver, en fejemaskine og en lastbil – alle betjent af politiet – i forbindelse med rydning af barrikader.

 

I forbindelse med demonstrationerne blev beredskabet suppleret med et sprøjteberedskab fra Beredskabsstyrelsen som supple­ment til Københavns Brandvæsen.

 

Der blev endvidere rekvireret tåregas fra forsvarets depot til supplering af politiets lagre. Politiet får normalt leveret tåregas gennem forsvaret.

 

Arealer på Svanemøllens kaserne blev anvendt til opbevaring af politiets køretøjer.

 

Det kan endelig oplyses, at Hjemmeværnet påtog sig en obser­vationsopgave i området omkring den miljøstation på Amager, hvor byggeaffaldet efter nedrivningen af Ungdomshuset blev afleveret.

 

Det var et mål for Københavns Politi, at fogedforretningen vedrørende Ungdomshuset blev gennemført således, at konfrontationen mellem politiet og persongrupper fra Ungdomshuset blev mindsket, og ikke mindst så borgerne i området blev generet mindst muligt.

 

Det var også derfor, at Københavns Politi forsøgte at fastholde en tæt dialog med persongruppen fra Ungdomshuset. Københavns Politi iværksatte også en oplysningskampagne på Nørrebro, hvor der blev uddelt informationsmateriale med opfordring om at vise hensyn, give politiet arbejdsro og til at holde sig væk fra steder, hvor der kunne opstå uroligheder. Der blev også holdt informationsmøder på lokale skoler med det samme overordnede budskab.

 

Der blev herudover udarbejdet en SSP-beredskabsplan på indre og ydre Nørrebro, blandt andet i form af de opsøgende gademedarbejdere, alt med henblik på at koordinere den præventive indsats i forbindelse med selve den politimæssige indsats i relation til Ungdomshuset.”