Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 24. april 2007

(S 2434)

 

 

 

 

Endelig besvarelse af S 2434 stillet af folketingsmedlem Rune Lund, EL.

 

Spørgsmål S 2434:

”Vil ministeren oversende spørgeren en komplet oversigt over alle fanger, som Danmark har udleveret til andre myndigheder/tredjelande i Irak siden 23. marts 2002, opgjort månedsvis, indeholdende:

1)      fulde navn,

2)      dato for tilfangetagelse,

3)      sted for tilfangetagelse,

4)      dato for udlevering,

5)      navn pÃ¥ myndighed, som fangen er blevet udleveret til,

6)      sted hvortil fangen er blevet udleveret samt,

7)      tidspunkt for fangens løsladelse/fangens status?”

 

 

Svar:

Det skal indledningsvist bemærkes, at forsvaret først fra juni 2004 har udfærdiget særskilte og systematiske opgørelser over antallet af tilbageholdte i Irak. Dette foranledigede jeg ved mit brev til forsvarschefen den 5. maj 2004, som tidligere er oversendt til folketinget.

 

Generelt kan jeg endvidere henvise til min besvarelse af S 6596 fra 29. august 2006, idet der efterfølgende er tilbageholdt to personer i marts 2007 og én person i april 2007. Det samlede antal tilbageholdte er således 198, hvoraf 113 er overladt til irakisk politi og 50 er overladt til Storbritannien. De resterende 35 er frigivet af danske styrker, uden at overdragelse har fundet sted.

 

Det bemærkes, at Forsvarskommandoen har oplyst, at opgørelserne over tilbageholdte fra juni 2003 til juni 2004 baserede sig på dels en statistik vedrørende tilbageholdte, udarbejdet ved militærpolitidetachementet ved den danske bataljon i Irak, dels daglige situationsrapporter fra den danske bataljon i Irak. Indtil juni 2004 er registreringen af tilbageholdte ved den danske bataljon i Irak således foretaget med en varierende detaljeringsgrad, hvilket kan afføde usikkerheder i den samlede opgørelse. Forsvaret har dog vurderet, at opgørelsesmetoden giver et korrekt billede af omfanget af tilbageholdte.

 

Forsvarskommandoen har slutteligt oplyst, at de efterspurgte detaljer om de tilbageholdtes identitet og de nærmere omstændigheder omkring tilbageholdelse og frigivelse i de forkerte hænder kan bringe de implicerede personers sikkerhed i fare, hvorfor forsvaret ikke frigiver sådanne detaljerede oplysninger.