Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1 af 23. marts 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om tiltrædelse af Schengenkonventionen (Gennemførelse af rådsafgørelse og forordning om oprettelse, drift og brug af anden generation af Schengen-informationssystemet (SIS II))(L 164)

 

Spørgsmål nr. 1:

 

”Ministeren bedes i forlængelse af 1. behandling redegøre for, hvorfor lovforslaget ikke skal gælde for Grønland og Færøerne, herunder i lyset af, at politimyndigheden i Grønland er dansk.”        

 

Svar:

 

1. Det fremgår af artikel 5, stk. 1, i aftalen om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen, at bestemmelserne i aftalen ikke gælder for Fær-øerne og Grønland (som ikke er medlemmer af Den Europæiske Union).

 

I betragtning af, at Færøerne og Grønland anvender bestemmelserne i den rejseordning, der er fastlagt inden for rammerne af den nordiske pasunion, er det imidlertid i tiltrædelsesaftalens artikel 5, stk. 2, bestemt, at der ikke udføres kontrol ved grænserne af personer, som rejser mellem på den ene side Færøerne eller Grønland og på den anden side lande, der deltager i Schengensamarbejdet.

 

I tilknytning hertil er det i slutakten til den danske tiltrædelsesaftale bestemt, at aftalen først kunne træde i kraft, når det var konstateret, at reglerne om effektiv kontrol og overvågning ved de ydre færøske og grønlandske grænser samt de nødvendige kompenserende foranstaltninger, herunder benyttelse af Schengen-informationssystemet, fandt anvendelse.  

 

På den baggrund fremgår det af § 5 i lov om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen (lov nr. 418 af 10. juni 1997), at loven ikke gælder for Færøerne og Grønland, men at den for så vidt angår § 2 (om Schengen-informationssystemet) ved kongelig anordning kan sættes i kraft også for disse landsdele.

 

Tiltrædelseslovens § 2 om Schengen-informationssystemet trådte i kraft den 1. januar 2001, og blev efterfølgende ved anordning nr. 180 af 21. marts 2001 sat i kraft i Grønland og ved anordning nr. 183 af 22. marts 2001 sat i kraft på Færøerne.  

 

Politimyndighederne på Færøerne og i Grønland har således i dag adgang til oplysninger i Schengen-informationssystemet. 

 

2. Det fremgår af § 3 i det fremsatte forslag til lov om ændring af lov om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen (L 164), at loven ikke gælder for Færøerne og Grønland, men at den ved kongelig anordning kan sættes i kraft for disse landsdele.

 

Efter såvel den grønlandske som den færøske hjemmestyreordning bør lovforslag, der fremsættes af rigsmyndighederne, og som omfatter eller vil kunne sættes i kraft for Færøerne og Grønland, fremsendes til de respektive hjemmestyremyndigheder inden fremsættelsen for Folketinget. Endvidere skal udkast til kongelige anordninger, der sætter en rigslov i kraft på Færøerne eller i Grønland, altid forelægges hjemmestyremyndighederne til udtalelse inden ikrafttrædelsen.

 

Justitsministeriet har på den baggrund forud for fremsættelsen af lovfor-slag nr. L 164 sendt dette i høring hos de grønlandske og færøske hjemmestyremyndigheder.

 

Når Folketinget har vedtaget det fremsatte lovforslag, vil der – under inddragelse af hjemmestyremyndighederne i Grønland og på Færøerne - blive udarbejdet kongelige anordninger, der sætter ændringerne i kraft for disse landsdele.

 

Det er sÃ¥ledes sigtet, at dansk politi pÃ¥ Færøerne og i Grønland skal have adgang til oplysninger i det kommende nye Schengen-informations-system (SIS II). Â