Dato:

27. februar 2007

Kontor:

Udlændingelovs-kontoret

J.nr.:

2006/4000-78

Sagsbeh.:

ATO

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 10 ad L 93 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 8. februar 2007.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes yde teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag som medfører, at opnåelse af 80 point i pointsystemet giver ret til at arbejde, og ikke kun til at søge arbejde.”

Svar:

Et ændringsforslag kunne udformes således:

 

Ӯndringsforslag til

 

Forslag nr. L 93 om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik

(Indvandringsprøve, integrationseksamen, opholdstilladelse med henblik på at søge beskæftigelse m.v.)

 

 

Til § 1

 

1. Efter nr. 10 indsættes som nyt nummer:

 

”01. I § 14, stk. 1, indsættes som nyt nummer:

”8) Udlændinge med opholdstilladelse efter § 9 a, stk. 20.”

 

 2. I § 3, stk. 2, 2. pkt., indsættes efter ”Tidspunktet for ikrafttræden af udlændingelovens § 9 a, stk. 20, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 4,”: ”tidspunktet for ikrafttræden af udlændingelovens § 14, stk. 2, nr. 8, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 01,”

 

[Ret til arbejde i jobsøgningsperiode]”

 

 

Jeg kan ikke støtte et sådant ændringsforslag.

 

Det er hensigten med den af regeringen foreslåede green card-ordning at give udlændinge, som er kvalificerede til at få et arbejde, der kan begrunde opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a, stk. 1, herunder den ved lovforslaget foreslåede udvidede jobkortordning, mulighed for at komme til Danmark for at søge arbejde. Efter de nugældende regler skal de som udgangspunkt søge arbejde og derefter opholdstilladelse fra hjemlandet.

 

Green card-indehavere vil, når de har fundet et arbejde skulle søge Udlændingeservice om opholds- og arbejdstilladelse. Udlændingeservice vil i den forbindelse afgøre, om jobtilbudet kan begrunde opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a, herunder om løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige efter danske forhold.

 

Det er derimod ikke hensigten at udvide området for, hvilken beskæftigelse der kan begrunde opholdstilladelse i Danmark, udover hvad der følger af den ved lovforslaget foreslåede udvidede jobkortordning.

 

Det bemærkes, at arbejdstagere, der opnår opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a, stk. 1, får meddelt arbejdstilladelse i medfør af udlændingebekendtgørelsens § 34, stk. 1.

 

Et ændringsforslag som det foreliggende indebærer, at green card-indehavere vil kunne tage arbejde i Danmark, uanset om der er mangel på arbejdskraft inden for området, og uanset om der er tale om sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår efter danske forhold.

 

Hvis ændringsforslaget blev ændret til, at green card-indehavere gives ret til arbejde, hvis der er tale om sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår, vil dette ikke i forhold til det fremsatte lovforslag ændre på, at green card-indehaveren i så fald skal have et konkret arbejdstilbud for, at det kan vurderes, om der er tale om sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår.

 

Det vil imidlertid udvide området for, hvilken beskæftigelse der kan begrunde opholdstilladelse i Danmark, til at omfatte alle typer af beskæftigelse, hvilket jeg ikke finder hensigtsmæssigt.