Forkyndere skal vide noget om Danmark

 

INTEGRATIONSPOLITIK: Udenlandske forkyndere, der kommer for at påvirke og bevæge andre mennesker, skal kende til det danske samfund og det danske sprog

Af Rikke Hvilshøj

Nyhedsbrev

Vil du modtage gratis artikler fra kristeligt-dagblad.dk hver dag?

 

"Skænk os indsigt", sagde Ole Jørgensen fra Dansk Missionsråd i sin bøn, da han forleden indledte et større møde om et forslag til en ny indvandringsprøve, som også forkyndere skal bestå for at få opholdstilladelse i Danmark.

Og ja, da der jo er tale om et helt nyt forslag, så er der brug for indsigt eller information, for de forestillinger, som mange kirkelige samfund i følge Kristeligt Dagblad gør sig om indholdet og formen af indvandringsprøven, viser, at mange desværre har misforstået, hvad prøven går ud på. Når vi giver opholdstilladelse, vil vi gerne sikre, at udlændinge – ikke mindst dem, der kommer som forkyndere for at påvirke og bevæge andre mennesker – skal kende til det danske samfund og det danske sprog.

Det er for eksempel de danske demokratiske principper, det enkelte menneskes frihed og personlige integritet, tros- og ytrings-frihed, kønnenes ligestil-ling og kvinders rettighed-er, men det er også mere praktisk viden om opdra- gelse, forældreansvar over for børn, uddannelse, sundhed, arbejde, skat med videre. Hvad angår sprog skal udlændingen kunne forstå og besvare simple direkte spørgsmål og have et begrænset kendskab til hverdagsudtryk, en række standardformuleringer og almindelige høfligheds- fraser.

Der bliver ikke tale om, at man skal kunne tale flydende dansk for at komme til Danmark. Vi vil lægge os op ad det niveau man bruger i Nederlandene. Det er det såkaldte A1-minus, hvilket betyder, at man skal kunne svare på simple spørgsmål og gentage enkelte sætninger og så videre. Og da vi samtidig udarbejder en uddannelsespakke – med en film om det danske samfund – bliver der mulighed for gennem selvstudier at forberede sig til prøven.

Det er klart, at udlændingen også kan lære sprog og få kendskab til det dan-ske samfund på andre måder – for eksempel ved at opholde sig i Danmark på visum – og det er derfor vigtigt at understrege, at der i lovforslaget udtrykkeligt står, at man kan gå til prøve i Danmark, hvis man allerede opholder sig lovligt i Danmark på et tremåneders turistvisum.

Jeg er ikke i tvivl om, at den tid, en udenlandsk forkynder skal bruge i sit hjemland på at forberede sig til prøven, er givet godt ud og vil forbedre forkynderens ophold og indsats i Danmark. Jeg håber, at de kirkelige samfund nu er blevet mere rolige og kan se, at det er en god ide med en indvandringsprøve, og at det egentlig bare er underligt, at vi ikke har indført den noget før.

Rikke Hvilshøj (V) er integrationsminister