Til

Folketingets Lovsekretariat

 

Hermed sendes svar på spørgsmål S 409 indleveret af Poul Henrik Hedeboe (SF).

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                  /John Fuhrmann


Spørgsmål: Hvordan bekæmpes fedme bedst – ved at nedsætte afgiften for læskedrikke for at begrænse grænsehandlen – eller ved at indføre en sukkerafgift?

 

Svar:

Indledningsvis kan det oplyses, at der allerede er en afgift på chokolade- og sukkervarer på 14,20 kr. pr. kilo.

Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem fedme og et stor forbrug af sukkerholdige læskedrikke, slik m.v.

Derimod foreligger der ingen dokumentation for sammenhæng mellem priser og forbrug på dette område. Undersøgelser har vist, at der er en meget stor købekraft blandt en væsentlig målgruppe for sukkerholdige læskedrikke, nemlig teenage-gruppen. Samtidig kan man konstatere, at der for sodavand er betydelige prisforskelle på det danske marked mellem sammenlignelige produkter, f.eks. ½ liters sodavand, og dette forhold ikke har presset de dyrere sodavand ud af markedet. De har som bekendt en meget betydelig markedsandel.

Der er således ingen indikationer for, at en mindre ændring af afgiften på læsedrikke i op- eller nedadgående retning vil have nogen eller nævneværdig indflydelse på forbruget.

Der, hvor ændringer slår igennem, er i indkøbsmønstret, dvs. i grænsehandlen.  Al erfaring viser, at sættes afgiften på sodavand op, øges grænsehandlen og illegalt salg af sodavand. Sættes afgiften ned, trækker det grænsehandel hjem til dansk detailhandel og reducerer den illegale handel.