J.nr.

 

 

  

Den 27. november 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens samlede besvarelse af spørgsmål nr. 49 ad L 55 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 49     

I hvilket omfang forventes det, at lovforslaget vil medføre, at slagtesvinestalde, som miljøgodkendes efter den nye lov, og som er omfattet af IPPC-direktivet, vil få krav om installation af ammoniakrensning af ventilationsafkastet f.eks. i henhold til det i dag godkendte BAT-byggeblad over luftvasker med syre 60 pct. ammoniakreduktion (BAT nr. 106.04-58), der er godkendt som anvendelig på både økonomisk og teknisk mulige vilkår?

 

 

Svar nr. 49

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 48 ad L 55, er det udelukkende op til kommunalbestyrelsen som godkendelsesmyndighed at foretage afvejningen af niveauet for vilkår om BAT. Kommunalbestyrelsen stiller endvidere ikke vilkår i godkendelsen om anvendelse af specifikke teknologier, men bør stille vilkåret som det emissionsniveau, det er muligt at honorere ved hjælp af BAT.

 

Ved kommunalbestyrelsens fastlæggelse af niveauet for krav om anvendelse af BAT på en konkret ejendom skal der tages hensyn til, om de pågældende miljøteknikker qua stordriftsfordele er billigere at implementere for større ejendomme end mindre ejendomme. Ligesom i den hidtidige administration af miljøbeskyttelseslovens godkendelser, vil der skulle gives rimelige tidsfrister for, hvornår eksisterende anlæg skal leve op til krav om BAT.

 

Da omkostningerne pr. slagtesvin og pr. reduceret kg N for teknologien i det i spørgsmÃ¥lene omtalte byggeblad absolut ligger i toppen af omkostningerne for teknikker i de øvrige byggeblade, vil forhold omkring størrelsesøkonomi, og hvorvidt det drejer sig om eksisterende eller nyanlagte staldanlæg, i høj grad være relevante, nÃ¥r kommunalbestyrelsen som grundlag for sin fastlæggelse af et emissionsvilkÃ¥r i relation til BAT foretager sin proportionalitetsvurdering.Â