Ministeren

 

J.nr.

 

 

  

Den 7. november 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 ad L 55  - Forslag til

lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 1

Hvor mange kilo kvælstof pr. kvadratmeter mindre udgør den generelle reduktion af baggrundsbelastningen med luftbåren ammoniak som følge af de generelle reduktionskrav til husdyrudvidelser på 15 pct., 20 pct. og 25 pct. i årene 2007, 2008 og 2009 som følge af overdækning af flere gyllebeholdere, nedfældning af gylle m.v.? Svaret kan eventuelt indeholde forskellige scenarier alt efter, hvor meget husdyrproduktionen udvides i de kommende år.

 

Svar

Baggrundsbelastningen med kvælstof er i dag ca. 16 kg N/ha, hvoraf ca. 6,5 kg N/ha kommer fra dansk landbrug heraf 5,2 kg N/ha fra husdyrproduktionen. Ifølge udredningsarbejdet forventes denne baggrundsbelastning at falde i de kommende år til knap 14 kg N/ha i 2020 (0,0014 kg per kvadratmeter).

 

Miljøeffekten af det generelle ammoniakkrav er beregnet i den miljøeffektrapport, der er udarbejdet som en del af det faglige udredningsarbejde bag lovforslaget. Scenarierne i rapporten afviger på enkelte punkter i forhold til det generelle ammoniakkrav, som fremgår af lovforslaget. Niveauet ifølge lovforslaget vil dog ikke afvige væsentligt fra scenario II i udredningsrapporterne.

 

Miljøeffekten af scenario II er beregnet til i gennemsnit ca. 0,1-0,2 kg N/ha mindre kvælstofafsætning på naturområderne i 2020, når kravet stilles til udvidelsen. Lovforslaget stiller dog krav om ammoniakreduktion både ved udvidelser og renoveringer af stalde. Kravet vil derfor omfatte langt hovedparten af husdyrproduktionen på 20 års sigt, hvorfor effekten vil nærme sig 0,4-0,5 kg N/ha. Miljøeffekten vil dog afhænge meget af naturtypen, idet afsætningen afhænger af plantedækket.

 

Miljøeffekten af nedfældningskravet er i miljøeffektrapporten vurderet til ca. 0,1-0,2 kg N/ha i forhold til en situation, hvor der ikke blev stillet et egentligt krav (baseline). Det skal dog bemærkes, at miljøeffekten er beregnet på et andet krav til nedfældning end lovforslaget i første omgang indeholder. Bl.a. er effekten beregnet ud fra en forudsætning om, at kravet også omfatter vintersædsarealer. Til gengæld regner rapporten kun på et krav målrettet bufferzonerne på 300 meter. Kravet om nedfældning husdyrgødning på sort jord og græsmarker gøres med lovforslaget generelt fra 2011.

 

Kravet om overdækning af gyllebeholdere er ikke vurderet særskilt i udredningsarbejdet. Et skøn vil dog være en reduktion af ammoniak-emissionen på ca. 2.000 tons, hvilket vil give en mindre kvælstofafsætning på ca.

0,1-0,2 kg N/ha.