MINISTEREN

Til Fødevareudvalget

Den: 11. december 2006

J.nr.: 3990

 

 

Vedr. Fødevarestyrelsens udmåling af størrelsen på administrative bøder

 

 

For så vidt angår de tidligere behandlede udvalgsspørgsmål vedrørende begrebet ”omsætning” i lovforslagets § 1, nr. 6 skal jeg for en god ordens skyld præcisere besvarelserne af spørgsmål 1, 8, 9, 13, 18 og 42 for så vidt angår fødevareregionernes brug af antal ansatte som indikator for virksomhedernes omsætning.

 

I henhold til gældende fødevarelovs § 60, stk. 5, bruges virksomhedernes omsætning som målestok for deres størrelse. Fødevareregionerne har imidlertid ikke hjemmel til at kræve oplysninger om omsætningens størrelse i forbindelse med bødefastsættelsen, og vil normalt ikke have adgang til sådanne oplysninger.

 

Antallet af ansatte er normalt en pålidelig indikator for omsætning til brug for placering af  virksomheden i en af de tre kategorier af virksomheder, som fødevareregionerne anvender, når administrative bøder tildeles. Som udgangspunkt kan antal ansatte derfor bruges som en indikator for omsætning. 

 

Som præciseret i min besvarelse af spørgsmÃ¥l 47 er det imidlertid vigtigt at bemærke, at antallet af medarbejdere ikke substituerer begrebet ”omsætning”. Fødevaremyndighederne skal leve op til det sÃ¥kaldte officialprincip i forvaltningsretten, hvilket indebærer, at forvaltningen skal træffe sin afgørelse om rette bødestørrelse pÃ¥ et sagligt og tilstrækkeligt grundlag. Udover antallet af ansatte, er det derfor afgørende, at fødevareregionerne afgør spørgsmÃ¥let om omsætning ud fra alle  relevante forhold, som kan give et retvisende billede af virksomhedens omsætning.   

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Lars Barfoed