ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

1. maj 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 8 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 17. april 2007.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 8:

Er det muligt at få en nærmere redegørelse for beregningen af provenutabet ved ændringen af kursgevinstloven som foreslået i lovforslagets § 11.

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for skatteministeren og modtaget følgende svarbidrag, som jeg kan henholde mig til:

 

”I beregningerne af provenutabet ved den foreslåede ændring af kursgevinstloven er det lagt til grund, at den samlede volumen af lån med pant i fast ejendom ikke vil ændres betragteligt med forslaget.

 

Det skønnes herudover at være provenuneutralt at give selskaber mv. fradrag for kurstab som nævnt i forslagets § 11. Det er her lagt til grund, at selskaber allerede har fradrag for de fulde finansieringsomkostninger gennem anvendelse af kontantlån. Forslaget vurderes således ikke at medføre yderligere fradrag for kurstab.

 

Med forslaget får pengeinstitutter mulighed for at udstede særligt dækkede obligationer. Der eksisterer i dag en beholdning af boliglån i pengeinstitutterne, der udgør i størrelsesordenen 200 mia. kr. Det forventes, at kun en del af denne beholdning med forslaget vil konverteres til SDO-baserede lån, idet der tages højde for omkostningerne forbundet med omlægningen. En sådan omlægning vil udelukkende udgøre et provenutab i det omfang, fysiske personer investerer i de bagvedliggende obligationer. I provenuberegningen er det lagt til grund, at fysiske personer vil investere i samme andel af disse obligationer som i den cirkulerede obligationsmasse. Herved anslås provenutabet til 5-10 mio. kr. årligt de første 20-30 år.

 

Forslaget giver endvidere fradrag for kurstab på lån med garanti fra centralregeringer, centralbanker, offentlige enheder, regionale eller lokale myndigheder i et land inden for EU eller EØS. Dette forventes ikke i nævneværdigt omfang at medføre et provenutab i forhold til gældende regler.”

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk