ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

22. maj 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 61 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 15. maj 2007.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 61:

De allerede besvarede spørgsmål – nr. 23 om konkurrence, nr. 28 om balanceprincippet og nr. 41 om det generelle balanceprincip - åbner op for en likviditetsrisiko, som ikke findes, når man anvender det strikte balanceprincip. Disse spørgsmål foreslås også besvaret af f.eks. en af de i artiklen fra Børsen nævnte uafhængige eksperter. Dette med baggrund i, at der ikke i det tidligere forløb har været identificeret uafhængige eksperter.

 

 

Svar:

Balanceprincippet har til formål at sikre, at et institut, som udsteder særligt dækkede obligationer eller særligt dækkede realkreditobligationer kun kan påtage sig kreditrisici. Balanceprincipbekendtgørelsen begrænser således også likviditetsrisici.

 

Med de samlede bindinger på obligationsudstedelsen, er det både Nationalbankens og Finanstilsynets vurdering, at det nye balanceprincip samlet set yder samme grad af sikkerhed som det balanceprincip, der gælder i dag.

 

Besvarelsen af de omtalte spørgsmål er sket bl.a. på baggrund af udtalelser fra Nationalbanken samt bidrag fra Finanstilsynet og Konkurrencestyrelsen. Disse tre institutioner besidder i min vurdering en meget høj grad af ekspertviden.

 

Nationalbanken har en særlig status som uafhængig institution og ekspert på blandt andet anliggender om finansiel stabilitet. Det er derfor, at jeg har citeret nationalbankdirektøren og Nationabankens publikationer i mine besvarelser af udvalgets spørgsmål, netop når udvalget har efterspurgt uafhængig ekspertviden. Jeg er derfor ikke enig i, at der ikke er identificeret uafhængige eksperter tidligere i forløbet.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk