ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

14. maj 2007

Besvarelse af spørgsmål 56 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 8. maj 2007.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 56:

Ministerens bedes kommentere, hvorfor der ikke kan anvendes ejerpantebreve m.fl., tinglyst før 1. juli 2007, ved SDRO-lån, når det er muligt ved SDO-lån.

 

Svar:

Ved lån baseret på særligt dækkede obligationer følger det af lovforslaget at lån, som ydes på grundlag af udstedelse af særligt dækkede obligationer ikke kan ydes mod sikkerhedsstillelse i form af ejerpantebreve m.fl.

 

Baggrunden for forbudet er, at ejerpantebreve ikke indeholder oplysninger om den underliggende fordring, og at det derfor reducerer tingbogens oplysningsværdi, hvis disse pantebreve anvendes. Endvidere kan brug af ejerpantebreve medføre en risiko for problemer med oprykningsret m.v. ved stiftelse af sekundære panterettigheder.

 

Lovforslaget indeholder i tilknytning til kravet om særskilt pantebrev en overgangsregel, som gør det muligt at anvende ejerpantebreve tinglyst før den 1. juli 2007 ved ydelse af lån, som er baseret på særligt dækkede obligationer.

 

Baggrunden for denne ordning er, at det er vurderet, at det vil være hensigtsmæssigt for låntagerne, at de får mulighed for at anvende gamle pantebreve. Muligheden betyder nemlig, at de låntagere, som er i besiddelse af sådanne gamle pantebreve, vil kunne bruge disse pantebreve til at få lån, som er baseret på særligt dækkede obligationer. Overgangsordningen indebærer, at man undgår at skulle udstede nye pantebreve og også, at låntagerne skal betale omkostninger herved.

 

Denne overgangsregel gælder både for pengeinstitutters og realkreditinstitutters udstedelser af særligt dækkede obligationer.

 

Den gælder imidlertid ikke de lån realkreditinstitutterne tilbyder, som er baseret på særligt dækkede realkreditobligationer, fordi disse obligationer ikke alene skal opfylde kravene til særligt dækkede obligationer, men også de krav, der gælder for de nuværende realkreditobligationer.

 

Dette skyldes, at særligt dækkede realkreditobligationer, hvis de mister betegnelsen "særligt dækkede", dermed fortsat kan betegnes "realkreditobligationer". Da ”realkreditobligationer” er en velkendt betegnelse, er det en fordel for institutterne at kunne markedsføre de særligt dækkede realkreditobligationer med denne tilbagefaldsmulighed.

 

Det indebærer imidlertid også, at overgangsordningen for ejerpantebreve ikke kan finde anvendelse i relation til særligt dækkede realkreditobligationer, da lovgivningen forbyder, at lån baseret på de nuværende realkreditobligationer ydes mod sikkerhedsstillelse i form af ejerpantebreve m.fl.   

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk