ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

2. maj 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 41 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 26. april 2007.   

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 41:

Kan ministeren bekræfte at den finansielle risiko kan være større i kreditinstitutter, der anvender det generelle balanceprincip sammenlignet med kreditinstitutter, der anvender det strikte balanceprincip.

 

Svar:

Det har været en grundlæggende forudsætning for arbejdet med det moderniserede balanceprincip, at det skulle indebære samme grad af sikkerhed som det eksisterende princip og dermed danne grundlag for et lige så sikkert boligfinansieringssystem som realkreditsystemet i dag.

 

Denne forudsætning er efter såvel Finanstilsynets som Danmarks Nationalbanks opfattelse opfyldt med det foreliggende udkast til bekendtgørelse, som sendes i høring snart.

 

Udarbejdelsen af det moderniserede balanceprincip er sket med inspiration i blandt andet det internationalt anerkendte nye tyske balanceprincip og skal tage højde for nye risikostyringsteknikker. Det moderniserede balanceprincip indebærer samme grad af sikkerhed som det eksisterende.

 

Det bemærkes i den forbindelse, at Nationalbankdirektør Nils Bernstein på Realkreditrådets årsmøde den 26. april i år sagde:

 

"Formålet med balanceprincippet er at begrænse udstederens risiko til kun kreditrisiko. Både det nuværende og forslagets til nyt balanceprincip har som grundregel, at der ikke må tages rente-, options- eller valutarisici.

…

Samlet set er det Nationalbankens vurdering, at reguleringen af SDO danner grundlag for et lige så sikkert boligfinansieringssystem som realkreditsystemet i dag."

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk