ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

2. maj 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 24 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 26. april 2007.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 24:

Bankernes forrentning af deres egenkapital er i dag mere end dobbelt så høj, som den er i realkreditselskaberne. Der ønskes en nærmere redegørelse for baggrunden for forskellen. Redegørelsen bedes også her udarbejdet af en uafhængig finansanalytiker.

 

Svar:

Det er normalt sådan, at de virksomheder, som løber de største risici, også har mulighed for de største gevinster med heraf følgende højere egenkapitalforrentning. Men det er også de virksomheder, der samtidig har en større risiko for tab.

 

Det forhold gør sig også gældende, når man ser på bankerne i forhold til realkreditinstitutterne. Bankerne har i forhold til deres virksomhedsområde almindeligvis større risici end realkreditinstitutterne. Bankerne foretager udlån til en række forskellige formål som f.eks. forbrugslån, billån, lån til virksomheder og den yderste del af boligfinansieringen. Lånetyper, der typisk har en højere risiko end lån mod pant i fast ejendom inden for 80 pct. af ejendommens værdi. Realkreditinstitutternes virksomhedsområde består i udlån mod pant i fast ejendom, og hvor der endvidere er tale om sikkerhed i den faste ejendom med en god prioritetsstilling. Realkreditinstitutterne har derfor en meget lille risiko for tab.

 

Disse forskelle i risici afspejles i forrentningen af de to typer af institutters egenkapital.

 

I forhold til spørgsmålet om en redegørelse af en uafhængig finansanalytiker kan der henvises til Danmarks Nationalbanks publikation ”Finansiel stabilitet 2006”. I denne foretages en analyse af egenkapitalforrentningen for nordiske finansielle koncerner og danske pengeinstitutter. Her anføres bl.a., at koncernernes lave risikoniveau i forhold til pengeinstitutterne skyldes en høj andel af udlån sikret ved pant i fast ejendom. Det er på den baggrund vurderingen, at sammenhængen mellem afkast og risiko er almen accepteret.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk