Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 0. maj 2007

2. udkast

Betænkning

over

 Forslag til lov om et Energiteknologisk Udviklings- og
Demonstrationsprogram

[af transport‑ og energiministeren (Flemming Hansen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 14. marts 2007 og var til 1. behandling den 12. april 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Det Energipolitiske Udvalg.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i  møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og transport- og energiministeren sendte den 2. februar 2007 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 130. Den 15. marts 2007 sendte transport- og energiministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Højteknologifonden.

Transport- og energiministeren har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til transport- og energiministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

[Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.]

Enhedslistens medlem af udvalget kan støtte regeringens forslag til et energiteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram. Det positivt, at der nu endelig afsættes midler til udvikling og demonstration, og det må ses som den første spæde erkendelse af, at en satsning på, at markedet selv er i stand til at fremme udviklingen af nye energiteknologier, ikke holder.

Enhedslisten har under den forrige regering medvirket til at etablere adskillige udviklingsprogrammer for nye energiteknologier; en udvikling VK-regeringen satte i stå ved sin tiltræden i 2001.

Enhedslisten kan støtte en udvikling på en lang række af de i lovforslaget nævnte indsatsområder; men finder, at det er kritisabelt, at der på forhånd er afsat en meget stor pulje til udvikling af biobrændstoffer. Der er tale om en strategi, som ikke er bæredygtig, som kun kan anvendes en overgang og som kan ende med at skabe et nyt kompleks af landbrugsstøtte. Enhedslisten mener heller ikke, at indvindingsmetoder for olie og gas bør støttes af disse midler. Med de ovenud favorable vilkår, olieindustrien har i Danmark, må den kunne finansiere udviklingen selv. Sidst finder Enhedslisten det uklogt at støtte CO2-deponering. Det er for dyrt og for usikkert og tjener ikke til at udvikle alternativer til fossile energikilder. Tidsperspektivet er også for langt. Enhedslisten har noteret sig, at regeringen i EU-sammenhæng selv har anholdt, at udviklingen af teknologien ikke bør reducere allokeringen af midler til forskning og udvikling af vedvarende energi- og energibesparelsesteknologier.

Enhedslisten kunne ønske sig en mere langsigtet strategi for programmet, således at demonstration for teknologier, der ikke er helt klar til markedsmodning, også kunne støttes netop med henblik på at undersøge potentialet for anvendelsen. Også en større vægt på videndeling kunne have styrket programmet.

Siumut, Fólkaflokkurin, Tjóðveldisflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Joan Erlandsen (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) fmd.  Jens Kirk (V) Â  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Tina Petersen (DF) Â  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Christian Wedell‑Neergaard (KF) Â  Jørn Pedersen (S) Â  Jens Christian Lund (S) Â  Kim Mortensen (S) Â  Ole Vagn Christensen (S) Â  Arne Toft (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Marie Fugl (SF) Â  Per Clausen (EL) 

Siumut, Fólkaflokkurin, Tjóðveldisflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UGF)

3

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 184

Bilagsnr.

Titel

1

Høringsnotat og høringssvar, fra transport- og energiministeren

2

Henvendelse af 19/3-07 fra Højteknologifonden

3

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

1. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 184

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelse af 19/3-07 fra Højteknologifonden, til transport- og energiministeren, og ministerens svar herpå