Folketingets Socialudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 20. april 2007

                                


Folketingets Socialudvalg har i skrivelse af 30. marts 2007 (ad L 170) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 4:

 

Spørgsmål nr. 4:

”Ministeren bedes yde teknisk bistand til at udarbejde de ændringsforslag, der er nødvendige for at leve op til ånden i FN’s børnekonvention om, at det er barnets ret der skal være i centrum, således at det f.eks. er barnet, der skal have ret til en plads i et dagtilbud og ikke forældrene, herunder at formålet med dagtilbudsloven ikke kun skal være hensynet til familie- og arbejdsliv, men nok så væsentligt hensynet til børnene”

 

Svar:

Forslaget til dagtilbudsloven har centralt sigte på, at tilbuddene indholdsmæssigt skal skabe grundlag for børn og unges trivsel, udvikling og læring og samtidig medvirke til at give børnefamilien som helhed bedre mulighed for at tilrettelægge arbejds- og familieliv.

 

Efter min opfattelse er familien den vigtigste ramme for et barn. Barnet er en del af familien, og den samlede families trivsel er til gavn for både mor, far og børn. Det er ikke til gavn for børnene, hvis forældrene er stressede, fordi familie- og arbejdslivet ikke hænger sammen. Derfor skal dagtilbudsloven, udover et fokus på barnets trivsel, udvikling og læring, også skabe nogle fleksible rammer, som giver forældrene mulighed for at tilrettelægge deres hverdag på en måde, som passer netop til deres og børnenes behov.

 

Jeg mener derfor, at vi med forslagets brede fokus både på barnets trivsel og familiens trivsel, i høj grad har fokus på at sætte barnet i centrum og dermed også understøtter barnets rettigheder i henhold til FN’s børnekonvention.

 

For så vidt angår forældre som rettighedssubjekter i forhold til en plads i dagtilbud, er der tale om en videreførelse af allerede gældende bestemmelser.

 

Jeg er selvfølgelig indstillet på at yde teknisk bistand til ændringsforslag, såfremt der stadig måtte være behov herfor. 

 

 

Carina Christensen

 

                     

                                                                                                         /Charlotte Meibom