Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 20, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. april 2007 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om forbud mod tv-overvågning m.v. og lov om behandling af personoplysninger (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning og styrkelse af retsbeskyttelsen ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning) (L 162).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 20 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om forbud mod tv-overvågning m.v. og lov om behandling af personoplysninger (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning og styrkelse af retsbeskyttelsen ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning) (L 162):

 

          ”Foretages der tv-overvågning med optagelse og lagring på Storebæltsbroen, og vil dette være omfattet af 30-dages-fristen?”

 

Svar:

 

Det fremgår af den foreslåede bestemmelse i persondatalovens § 26 a, stk. 2, jf. lovforslagets § 2, nr. 3, at billed- og lydoptagelser med personoplysninger, der optages i forbindelse med tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, som udgangspunkt skal slettes senest 30 dage efter, at optagelserne er foretaget.

 

I det omfang, der foretages tv-overvågning med billedoptagelse i kriminalitetsforebyggende øjemed, vil disse optagelser således være omfattet af den foreslåede regel om sletning senest 30 dage efter optagelsen.

 

Justitsministeriet har i den forbindelse til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Transport- og Energiministeriet, der har oplyst følgende om tv-overvågning på Storebæltsforbindelsen:

 

”A/S Storebæltsforbindelsen foretager tv-overvågning af den faste forbindelse over Storebælt i henhold til § 17, stk. 1 i Lov om Sund og Bælt Holding A/S af 24. juni 2005.

 

Der foretages to former for tv-overvågning. Den ene form for overvågning foretages ved betalingsanlægget, hvor alle baner overvåges og optages. Optagelserne gemmes i 90 dage, som er den tidsfrist, som brugere af den faste forbindelse har i forbindelse med indsigelser om taksering eller andre hændelser, f.eks. bomskader.

 

Den anden form for overvågning foretages på selve anlægget ved en generel kameraovervågning af trafikafviklingen og af fjernstyrede bomme med kameraer, der styres fra et overvågningsrum, der er bemandet i døgndrift. Der foretages kun optagelse og lagring fra et kamera, hvis den vagthavende på forhånd har udvalgt til at optage. Det kan ske i situationer med særlige vejrforhold eller ved trafikale hændelser. Disse optagelser gemmes typisk i 3½ døgn.”

 

Om formålet med den tv-overvågning, som A/S Storebæltsforbindelsen foretager på den faste forbindelse over Storebælt, har Transport- og Energiministeriet oplyst følgende:

 

”Optagelser fra tv-overvågningen ved betalingsanlægget, som slettes hurtigst muligt når indsigelsesfristen mod betalingstransaktionen er udløbet, har til formål at kunne registrere bilens nummerplade og dermed identificere køretøjets ejer. Optagelserne anvendes endvidere som bevismateriale ved erstatningssøgsmål i forbindelse med bomskader. Det vil ikke være muligt på optagelserne at genkende bilens fører og evt. passagerer.

 

Den anden type optagelse fra overvågning på selve trafikanlægget, som ikke foretages generelt men kun i specielle situationer, gemmes typisk i 2-3 døgn. Der kan ske optagelser ved særlige vejrforhold af hensyn til trafiksikkerheden eller efter trafikale hændelser og optagelserne har intet med et kriminalitetsforebyggende sigte at gøre. Det er ikke muligt at genkende eller identificere personer og nummerplader på disse optagelser.”