Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 19, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. april 2007 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om forbud mod tv-overvågning m.v. og lov om behandling af personoplysninger (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning og styrkelse af retsbeskyttelsen ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning) (L 162).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs


Spørgsmål nr. 19 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om forbud mod tv-overvågning m.v. og lov om behandling af personoplysninger (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning og styrkelse af retsbeskyttelsen ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning) (L 162):

 

          ”Må Vejdirektoratet eller anden myndighed foretage trafikovervågning uden tydelig skiltning?”

 

Svar:

 

1. Tv-overvågningsloven finder anvendelse ved tv-overvågning, der indebærer vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning, jf. lovens § 1, stk. 2. Der henvises herom til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 16 til lovforslaget.

 

I det omfang en tv-overvågning er omfattet af tv-overvågningsloven, indebærer lovens § 3 a, stk. 1, som hovedregel, at offentlige myndigheder, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, ved skiltning eller på anden tydelig måde skal give oplysning herom.

 

Vejdirektoratet og andre (offentlige) myndigheder, der foretager tv-overvågning omfattet af loven, skal således opfylde dette skiltningskrav ved bl.a. tv-overvågning af veje. 

 

2. Om persondatalovens anvendelse på trafikovervågning kan Justitsministeriet oplyse, at Datatilsynet i en udtalelse fra 2001 om Vejdirektoratets tv-overvågning af statsvejene har anført, at behandling af oplysninger fra en sådan overvågning vil være omfattet af persondataloven, i det omfang en bilist vil kunne identificeres ud fra de foreliggende oplysninger om bl.a. bilens kendetegn, billede af den pågældende bilist samt (dele af) registreringsnummeret.

 

Datatilsynet, der i udtalelsen herefter lagde til grund, at Vejdirektoratets tv-overvågning omfatter personoplysninger, henstillede, at Vejdirektoratet i passende form informerer om den tv-overvågning, som foretages, f.eks. ved en generel kampagne eller ved opsætning af skilte på relevante steder.

 

3. Transport- og Energiministeriet har oplyst, at Vejdirektoratet har opsat ca. 250 tv-kameraer på udvalgte vejstrækninger, større broer og i tunneler på statsvejnettet. Formålet med de opsatte tv-kameraer er at overvåge trafikstrømme og -afvikling samt at give overblik ved ulykker og hændelser.

 

Transport- og Energiministeriet har endvidere oplyst, at Vejdirektoratet i overensstemmelse med Datatilsynets udtalelse fra 2001 informerer om den tv-overvågning, som foretages, på Internettet (www.trafikken.dk). Der foretages endvidere skiltning på relevante steder, f.eks. ved Limfjordstunnelen.