Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 13 af 26. marts 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om forbud mod tv-overvågning m.v. og lov om behandling af personoplysninger (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning og styrkelse af retsbeskyttelsen ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning) (L 162).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministerens kommentarer udbedes til vedlagte forslag om at nedsætte et Tv-overvågningsråd.”

 

Svar:

 

1. Det følger af det forslag, der er vedlagt spørgsmålet, at justitsministeren bemyndiges til at nedsætte et Tv-overvågningsråd, som bl.a. vil skulle drøfte spørgsmål af betydning for borgernes retssikkerhed i relation til tv-overvågning og kontrolforanstaltninger. Rådet skal desuden udtale sig om forslag til lovændringer, nye regler og konkrete sager, som måtte blive forelagt for rådet af Justitsministeriet, samt afgive årlige indstillinger til justitsministeren om udviklingen inden for tv-overvågnings- og kontrolområdet.

 

Ifølge forslaget skal Tv-overvågningsrådet, hvis formand udpeges af justitsministeren, sammensættes af repræsentanter for brancheforeningen ”SikkerhedsBranchen”, Datatilsynet, Kommunernes Landsforening, Det Kriminalpræventive Råd, arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer samt repræsentanter for Justitsministeriet og Beskæftigelsesministeriet.

 

2. Det lovforslag, som Justitsministeriet har fremsat, indebærer dels en vis udvidelse af adgangen til at foretage tv-overvågning, dels at enhver behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning bliver omfattet af persondataloven.

 

Tilsynet med, at reglerne i persondataloven overholdes, er i medfør af persondatalovens § 55 henlagt til Datatilsynet, der som uafhængig myndighed på dette område af egen drift eller efter klage fra en registreret påser, at behandlingen finder sted i overensstemmelse med loven og regler udstedt i medfør af loven.

 

Det følger endvidere af lovforslagets § 1, nr. 5, at Justitsministeriet efter en vedtagelse af lovforslaget vil udarbejde en beretning til Folketinget i folketingsåret 2010-11 om erfaringerne med bestemmelsen i lovforslagets § 1, nr. 2, hvorefter visse grupper af erhvervsdrivende får adgang til at foretage tv-overvågning med billedoptagelse af egne indgange og facader samt efter omstændighederne af arealer i direkte tilknytning hertil.

 

Justitsministeriet vil i den forbindelse indhente bidrag fra Rigspolitiet, der vil kunne oplyse om politiets almindelige erfaringer med hensyn til, i hvilket omfang den tilvejebragte hjemmel anvendes i praksis, og i hvilket omfang denne form for overvågning skønnes at have bidraget til at opklare kriminalitet. Justitsministeriet vil desuden indhente bidrag fra Datatilsynet, der vil kunne oplyse om tilsynet med den behandling af personoplysninger, der er sket i forbindelse med tv-overvågning, jf. pkt. 6.4.2. i lovforslagets almindelige bemærkninger.

 

Bl.a. på baggrund af det anførte finder Justitsministeriet ikke, at der er anledning til at nedsætte et særligt Tv-overvågningsråd.

 

Det bemærkes herved også, at de myndigheder og organisationer mv., der ifølge forslaget skulle indstille medlemmer af Tv-overvågningsrådet, i forbindelse med eventuelle fremtidige tiltag på dette område kan blive inddraget ved høring mv. De pågældende myndigheder og organisationer mv. vil således herigennem være sikret mulighed for at give udtryk for deres synspunkter.