Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 11 af 26. marts 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om forbud mod tv-overvågning m.v. og lov om behandling af personoplysninger (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning og styrkelse af retsbeskyttelsen ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning) (L 162).

 

Spørgsmål:

 

          ”Hvad taler imod at udvide fristen for sletning af optagelser fra 30 dage til f.eks. 3 måneder?”

 

Svar:

 

Som anført under pkt. 7.2.1. i lovforslagets almindelige bemærkninger må det efter tv-overvågningsudvalgets opfattelse antages, at en dataansvarlig sædvanligvis ikke har behov for at opbevare billed- og lydoptagelser med personoplysninger optaget i kriminalitetsforebyggende øjemed, medmindre optagelserne indeholder oplysninger om strafbare forhold.

 

Bl.a. dette forhold taler efter udvalgets opfattelse for, at der indføres en klar grænse for, hvor længe billed- og lydoptagelser med personoplysninger, der hidrører fra tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, kan opbevares.

 

Justitsministeriet er enig med tv-overvågningsudvalget i, at det bør sikres, at misbrug af billed- og lydoptagelser, der optages i forbindelse med tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, ikke finder sted. Det foreslås derfor i overensstemmelse med tv-overvågningsudvalgets anbefaling, at sådanne billed- og lydoptagelser som udgangspunkt skal slettes senest 30 dage efter optagelsen, jf. lovforslagets § 2, nr. 3 (forslag til ny bestemmelse i persondatalovens § 26 a, stk. 2).

 

Den foreslåede 30-dagesfrist skal ses bl.a. i lyset af, at det for efterforskningen af visse former for kriminalitet i praksis kan være nødvendigt at have adgang til optagelser foretaget en vis kortere periode forud for selve det tidspunkt, hvor kriminaliteten er begået. F.eks. gælder det med hensyn til tilfælde, hvor en røver i perioden forud for røveriet har foretaget rekognoscering på stedet.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at fristen på 30 dage efter forslaget ikke vil gælde, hvis opbevaring af en optagelse i et længere tidsrum er nødvendig af hensyn til den dataansvarliges behandling af en konkret tvist (f.eks. en sag om bortvisning af en ansat). I disse tilfælde skal den dataansvarlige hurtigst muligt og inden 30 dages fristens udløb underrette den, som tvisten vedrører, og efter anmodning udlevere en kopi af optagelsen til den pågældende.

 

Der henvises herom i øvrigt til pkt. 7.2.2. i lovforslagets almindelige bemærkninger og bemærkningerne til lovforslagets § 2, nr. 3 (forslag til nye bestemmelser i persondatalovens § 26 a, stk. 2 og 3).