Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2007

1. udkast

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod tv-overvågning m.v. og lov om behandling af personoplysninger

(Udvidelse af adgangen til tv-overvågning og styrkelse af retsbeskyttelsen ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning)

[af justitsministeren Lene Espersen]

 

1. Ændringsforslag

Der er stillet 4 ændringsforslag til lovforslaget. Justitsministeren har stillet ændringsforslag nr. 2. Socialistisk Folkeparti har stillet ændringsforslag nr. 1, 3 og 4.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. februar 2007 og var til 1. behandling den 22. marts 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i < > møder.

Høring

Lovforslaget bygger på Tv-overvågningsudvalgets betænkning nr. 1483/2006 om tv-overvågning. Betænkningen har været sendt i høring. Justitsministeren sendte den 10. november 2006 betænkningen til udvalget, jf. alm. del - bilag 120. Den 12. marts 2007 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

Advokat Jacob Goldschmidt, København K,

Poul Granum-Jensen, Aalborg,

Torben H. Hansen, Højbjerg og

SikkerhedsBranchen.

[Justitsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.]

Deputationer

Endvidere har HK Handel og SikkerhedsBranchen mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 26 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besvaret.]

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af   et mindretal (SF), tiltrådt af <>:

   1) Efter nr. 2 indsættes som nyt nummer:

»01. I § 2, indsættes efter nr. 3, som bliver nr. 4, som nyt nummer:

»01) Anlæg, som anvendes til tv-overvågning omfattet af nr. 3) skal anmeldes til Datatilsynet. Billede- og lydoptagelser omfattet af nr. 3) skal krypteres, så alene politiet har adgang til billed- og lydoptagelserne. Anlæg som anvendes til tv-overvågning omfattet af nr. 3), må kun installeres af personer, som er autoriseret hertil. Justitsministeren fastsætter nærmere regler om anmeldelse af anlæg til Datatilsynet, kryptering af billede- og lydoptagelser og autorisation af personer, som kan foretage installationer af tv-overvågningsanlæg.««

[Krav om anmeldelse af tv-overvågningsanlæg, autorisationsordning for installatører og krav om kryptering af billede- og lydoptagelser]

Til § 2

Af   justitsministeren, tiltrådt af: <>

   2) Nr. 2 affattes således:

»2. I § 6, stk. 2, 2. pkt., og § 12, stk. 1, nr. 3, 2. pkt., ændres »markedsføringslovens § 6 a« til: »markedsføringslovens § 6«.

[Konsekvensændring af persondatalovens § 6, stk. 2, 2. pkt., og § 12, stk. 1, nr. 3, 2. pkt.]

Af   et mindretal (SF), tiltrådt af <>

   3) I den under nr. 3 foreslåede § 26 a udgår stk. 1, nr. 1 og 2.

[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 1]

   4) Den under nr. 3 foreslåede § 26 c udgår.

[Krav om anmeldelse til Datatilsynet ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning]

Bemærkninger

Til nr. 1 og 3

Lovforslaget indebærer, at der indsættes en ny bestemmelse i tv-overvågningsloven om, at pengeinstitutvirksomheder, spillekasinoer, hotel- og restaurationsvirksomheder samt butikscentre og butikker, hvorfra der foregår detailsalg, får mulighed for at foretage tv-overvågning med billedoptagelse af egne indgange og facader. Den nævnte gruppe af erhvervsdrivende får endvidere mulighed for at foretage tv-overvågning med billedoptagelse af arealer, som ligger i direkte tilknytning til egne indgange og facader, og som naturligt anvendes eller kan anvendes som adgangs- eller flugtvej i forhold til egne indgange, når overvågningen er klart nødvendig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse.

SF finder, at denne væsentlige og principielle udvidelse af adgangen til at foretage tv-overvågning bør følges op med skærpede krav til tv-overvågningsudstyret, de personer, som har ansvaret for at installere dette, samt hvem der skal have adgang til at gennemse tv-optagelserne. Lovforslaget vil sammen med den teknologiske udvikling medføre en udvikling, hvor overvåning i det offentlige rum bliver stadigt mere udbredt – en udvikling som vil øge truslen mod privatlivets fred.

SF foreslår derfor, at der indføres krav om anmeldelse af tv-overvågninganlæg til Datatilsynet, en autorisationsordning for installatører af tv-overvågningsanlæg, samt et krav om kryptering af billede- og lydoptagesler, så alene politiet får adgang til at gennemse disse.

Til nr. 2

Det følger af den gældende bestemmelse i persondatalovens § 6, stk. 2, 1. pkt., at en virksomhed ikke må videregive oplysninger om en forbruger til en anden virksomhed til brug ved markedsføring eller anvende oplysningerne på vegne af en anden virksomhed i dette øjemed, medmindre forbrugeren har givet sit udtrykkelige samtykke. Samtykket skal efter ordlyden af persondatalovens § 6, stk. 2, 2. pkt., indhentes i overensstemmelse med reglerne i markedsføringslovens § 6 a.

Tilsvarende følger det af persondatalovens § 12, stk. 1, nr. 3, at dataansvarlige, der med henblik på markedsføring sælger fortegnelser over grupper af personer, eller som for tredjemand foretager adressering eller udsendelse af meddelelser til sådanne grupper, kun må behandle andre oplysninger, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke dertil. Dette samtykke skal efter bestemmelsen indhentes i overensstemmelse med markedsføringslovens § 6 a.

Markedsføringslovens § 6 a blev ophævet ved lov nr. 1389 af 21. december 2005 og videreført i markedsføringslovens § 6.

Som konsekvens heraf foreslås det at ændre ordlyden af persondatalovens § 6, stk. 2, 2. pkt., og § 12, stk. 1, nr. 3, 2. pkt., således at der i disse bestemmelser henvises til markedsføringslovens § 6 i stedet for § 6 a.

Til nr. 4

Med lovforslaget foreslås indført en bestemmelse i persondataloven, hvorefter der ved behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning ikke skal ske anmeldelse til Datatilsynet.

SF foreslår, at denne bestemmelse udgår af lovforslaget. Da der er tale om systematisk overvågning af personer, finder SF, at der skal være krav om anmeldelse til Datatilsynet. Hermed sikrer man, at virksomhederne m.v. sættes sig ind i tv-overvågningslovens og persondatalovens regler, inden tv-overvågning finder sted. Virksomhederne får et bedre kendskab til reglerne og dermed forebygges krænkende overtrædelser. Anmeldelsespligten vil samtidig give overblik over tv-overvågning og give Datatilsynet et konkret værkstøj ved behandling af sager herom.

  Birthe Rønn Hornbech (V) Â  Michael Aastrup Jensen (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Søren Pind (V) Â  Peter Skaarup (DF) fmd.  Kim Christiansen (DF) Â  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Allan Niebuhr (KF) Â  Simon Pihl Sørensen (S) Â  Per Kaalund (S) Â  Lissa Mathiasen (S) Â  Frode Sørensen (S) Â  Elisabeth Arnold (RV) Â  Anne Baastrup (SF) nfmd.  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Line Barfod (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

1

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 162

Bilagsnr.

Titel

1

Henvendelse af 19/2-07 fra Poul Granum-Jensen, Aalborg

2

Kommenteret høringsoversigt og høringssvar

3

Henvendelse af 12/3-07 fra Poul Granum-Jensen, Aalborg

4

Udkast til tidsplan

5

Endelig tidsplan

6

Henvendelse af 27/3-07 fra SikkerhedsBranchen

7

Vedr. evt. møde med SikkerhedsBranchen

8

Henvendelse af 22/4-07 fra Torben H. Jensen, Højbjerg

9

Henvendelse af 23/4-07 fra SikkerhedsBranchen

10

Henvendelse af 24/4-07 fra advokat Jacob Goldschmidt, København K

11

Ændringsforslag fra justitsministeren

12

Materiale fra SikkerhedsBranchen udleveret i forbindelse med foretræde for udvalget 3/5-07

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 162

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelsen af 19/2-07 fra Poul Granum-Jensen, Aalborg, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om kommentar til henvendelsen af 12/3-07 fra Poul Granum-Jensen, Aalborg, og ministerens svar herpå

3

Spm. om, hvordan Datatilsynet kan finde ud af, hvilke butikker og andre der foretager tv-overvågning, som de så er forpligtet til at kontrollere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om, hvor langt fra facade m.v. der må optages billeder, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om adgang til billede- og lydoptagelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om billede- og lydoptagelser skal opbevares på en måde, så ingen ansatte eller ejer kan få adgang hertil, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

7

Spm. om, hvordan det sikres, at leverandører/sikkerhedsfolk, der sætter overvågningsudstyret op har kompetence hertil, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

8

Spm. om, hvorfor offentlige bygninger ikke er medtaget i lovforslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

9

Spm. om en præcisering af, at overvågning af arealer i tilknytning til egne indgange skal være »klart nødvendigt«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

10

Spm. om en præcisering af, hvilke områder som må tv-overvåges, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

11

Spm. om at udvide fristen for sletning af optagelser fra 30 dage til f.eks. 3 måneder, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

12

Spm. tilbagetaget

13

Spm. om kommentarer til vedlagte forslag om at nedsætte et Tv-overvågningsråd, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

14

Spm. om, i hvilket omfang skjulte tv-optagelser til brug for fjernsynsudsendelser i stil med »skjult kamera« er lovlige, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

15

Spm. om lovforslaget vil få betydning for journalisters og tv-selskabers arkivering af tv-optagelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

16

Spm. om, i hvor lang tid private må optage levende billeder i det offentlige rum, før det kan kaldes tv-overvågning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

17

Spm. om private optagelser til et kulørt blad, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

18

Spm. om Datatilsynet vil få inspektionskompetence hos tv-selskaber og disses optagelser og arkiver, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

19

Spm. om Vejdirektoratet eller anden vejmyndighed må foretage trafikovervågning uden tydelig skiltning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

20

Spm. om der foretages tv-overvågning med optagelse og lagring på Storebæltsbroen, og vil dette være omfattet af 30-dages-fristen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

21

Spm. om transmission på nettet af optagelser fra trafikknudepunkter er omfattet af lov om forbud mod tv-overvågning, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

22

Spm. om der må foretages lagring af videooptagelser fra metro, S-toge, bybusser, m.v., og om de i givet fald være omfattet af 30-dags-reglen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

23

Spm. om kommentar til henvendelsen af 22/4-07 fra Torben H. Jensen, Højbjerg, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

24

Spm. om kommentar til henvendelsen af 23/4-07 fra SikkerhedsBranchen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

25

Spm. om kommentar til henvendelsen af 24/4-07 fra advokat Jacob Goldschmidt, København K, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

26

Spm. om kommentarer til vedlagte udkast til ændringsforslag, til justitsministeren[, og ministerens svar herpå]

27

Spm. om kommentar til materialet fra SikkerhedsBranchen modtaget i forbindelse med deres foretræde for udvalget 3/5-07, til justitsministeren[, og ministerens svar herpå]