Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 25. april 2007

                                


Folketingets Retsudvalg har i skrivelse af 29. marts 2007 (ad L 133) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 36:

 

Spørgsmål nr. 36:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28/3-07 fra Nanna Gersov, Kastrup, jf. L 133 – bilag 37.”

 

Svar:

I forbindelse med Nanna Gersovs henvendelse til Retsudvalget vil jeg kommentere forslaget om fogedrettens behandling af sager om forældremyndighed og samvær. Jeg finder således ikke anledning til at kommentere den øvrige del af henvendelsen, idet jeg her kan henholde mig til det fremsatte lovforslag samt mine tidligere besvarelser til Retsudvalget, herunder spørgsmål 22 og 27, der vedrører samvær med mindre børn.

 

Nanna Gersov fremkommer i sin henvendelse bl.a. med forslag til, hvordan behandlingen af sager om forældremyndighed og samvær, der verserer ved fogedretten, kan håndteres mere hensigtsmæssigt.

 

Jeg kan oplyse, at der i forbindelse med fremsættelsen af L 134 (Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser som følge af forældreansvarsloven) er taget initiativ til at styrke barnets perspektiv under fogedrettens behandling af sager om tvangsfuldbyrdelse af afgørelser om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær.

 

Det foreslås således, at barnet skal inddrages under ovennævnte sager. Der foreslås endvidere en opstramning af proceduren, hvis fuldbyrdelsen skal ske ved umiddelbar magtanvendelse. Der skal således være en børnesagkyndig til stede, hvis en foged vil anvende umiddelbar magt, da det kan være traumatiserende for et barn at blive transporteret til en forælder under fysisk magtanvendelse af fremmede personer. Tilstedeværelsen af en børnesagkyndig vil også kunne medvirke til et yderligere forsøg på mægling mellem parterne og til at sikre, at alle øvrige og mere skånsomme muligheder for barnet er udtømte. Under ganske særlige omstændigheder kan dette undlades, eksempelvis hvis der opstår situationer, hvor det er nødvendigt at søge afgørelsen fuldbyrdet straks for at undgå, at muligheden for fuldbyrdelse forspildes, f.eks. hvis en forælder er gået eller er ved at gå under jorden med barnet.

 

Ved forslaget får fogedretterne også mulighed for at fastsætte erstatningssamvær under en fuldbyrdelsessag. Dette vil give fogedretterne et redskab til at effektivisere fuldbyrdelsessagerne særligt i de tilfælde, hvor bopælsforælderen uden grund hindrer samværet.

 

 

 

 

 

Der vil eksempelvis kunne fastsættes erstatningssamvær allerede ugen efter, at fogedforretningen har været afholdt, eller et erstatningssamvær vil kunne fastsættes i bopælsforælderens weekend, så det sikres, at den løbende kontakt til samværsforælderen ikke afbrydes eller forhindres. Fogedretten får også mulighed for at ændre omfang, tid og sted for et fastsat samvær, samt vilkårene herfor i forbindelse med fuldbyrdelsessagen.

 

For så vidt angår de af Nanna Gersovs fremsatte forslag, finder jeg ikke anledning til at foretage mig videre.

 

 

Carina Christensen

                                                                                                       

 

   /Charlotte Meibom