Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 2. april 2007

                                


Folketingets Retsudvalg har i skrivelse af  12. marts 2007 (ad L 133) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 28:

 

Spørgsmål nr. 28:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 8/3-07 fra Nanna Gersov, Kastrup vedrørende L 133, jf. L 133 – bilag 27.”

 

Svar:

I henvendelsen fra Nanna Gersov anføres det, at mange vil komme i klemme, hvis der bliver mulighed for, at gamle sager om forældremyndighed kan rejses på ny.

 

I forhold til den problemstilling, som Nanna Gersov rejser, kan jeg oplyse, at det fra den 1. oktober 2007 vil være muligt for en forælder, der tidligere har haft del i forældremyndigheden, eller ønsker at få del i den efter reglerne i forældreansvarsloven, at indgive anmodning om fælles forældremyndighed efter lovens § 14. En sådan sag vil ikke kunne rejses over for statsforvaltningen før den 1. oktober 2007.

 

Det afgørende for vurderingen af, om det i disse situationer vil være bedst for barnet, at der dømmes til fælles forældremyndighed, er barnets relation til den forælder, der ikke har del i forældremyndigheden, baggrunden for, at denne ikke har del i forældremyndigheden, og om der er forhold, som taler imod etablering af fælles forældremyndighed. Der vil derfor skulle lægges vægt på, om der foreligger en af de grunde, der kan begrunde en ophævelse af den fælles forældremyndighed. Hvis den ene part f.eks. er misbruger eller voldelig, vil man ikke etablere fælles forældremyndighed. Det samme gælder, hvis forældrene har haft store og uovervindelige samarbejdsproblemer.

 

På denne baggrund deler jeg ikke Nanna Gersovs bekymring for, at en forælder, der tidligere har haft del i forældremyndigheden, eller som ønsker at få del i den, kan indgive anmodning herom, når forældreansvarsloven træder i kraft.

 

I henvendelsen nævnes det endvidere, at der er problemer i forbindelse med sagsbehandlingstiderne i statsforvaltningerne. Jeg er opmærksom på, at der i nogle statsforvaltninger er lange ventetider på at få behandlet en sag, og jeg har i den forbindelse været i kontakt med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har oplyst, at statsforvaltningerne har taget initiativ til at afhjælpe de problemer, der er opstået efter etableringen af statsforvaltningerne. Der henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 11.

 

 

Carina Christensen

 

                                                                                     /Charlotte Meibom