Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L  110  - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, aktieavancebeskatningsloven, fusionsskatteloven og andre skattelove (Skattefri omstrukturering af selskaber og justering af sambeskatningsreglerne m.v.)

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 1 af 25. januar 2007.

 

 

 

 

Kristian Jensen

 

 

 

                                                                 /   Ivar Nordland


Spørgsmål 1: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24. januar 2007 fra Revitax, jf. L 110 – bilag 4.

 

Svar: Revitax stiller to spørgsmål.

1. Det første spørgsmål drejer sig om lovforslagets § 3, nr. 8 og den her foreslåede ændring af fusionsskattelovens § 15 a, stk. 1.

Revitax giver et eksempel, hvor to personaktionærer, der hver ejer 50 pct. af aktierne i et driftsselskab, ombytter disse aktier med aktier i et holdingselskab. Herved kommer aktionærerne til hver at eje 50 pct. af aktierne i holdingselskabet, og holdingselskabet kommer til at eje alle aktier i driftsselskabet. Ombytningen gennemføres skattefrit uden tilladelse. Herefter ønsker de to personaktionærer at ophørsspalte holdingselskabet skattefrit uden tilladelse. Dermed vil de få hver deres helejede holdingselskab, som hver ejer 50 pct. af aktierne i driftsselskabet.

Sådan som forslaget til fusionsskattelovens § 15 a, stk. 1, 6. og 7. pkt. er formuleret i det fremsatte lovforslag, kan holdingselskabet ikke ophørsspaltes skattefrit uden tilladelse.

De to bestemmelser skal værne mod, at reglerne om skattefri spaltning uden tilladelse bliver brugt til at gennemføre et maskeret salg af et aktiv, og dermed til at omgå avancebeskatningen, jf. nærmere bemærkningerne til lovforslagets § 3, nr. 8.

I det angivne eksempel er der imidlertid ikke tale om et maskeret salg af aktiver. Der vil derfor blive stillet et ændringsforslag som medfører, at det vil kunne lade sig gøre at gennemføre en kombinationsomstrukturering som i eksemplet uden tilladelse.

2. Det andet spørgsmål drejer sig om lovforslagets § 6, nr. 9 og den her foreslåede ændring af ligningslovens § 16 B, stk. 3. Forslaget indebærer, at selskabers tilbagesalg af aktier til det udstedende selskab behandles som aktiesalg og ikke udbytte, hvis det sælgende selskab kan modtage skattefrit udbytte fra det udstedende selskab. For at kunne modtage skattefrit udbytte kræves bl.a. en vis ejerandel i det udbyttegivende selskab – 15 pct. i 2007.

Revitax ønsker præciseret, om kravet til ejerandelen skal være opfyldt både før og efter tilbagesalget.

Det kan oplyses, at det – som det er tilfældet efter gældende regler – vil være selskabets ejerandel på salgstidspunktet, der er afgørende for, om udbytte kan modtages skattefrit. Det er således uden betydning, om selskabet ved salget bringer sin ejerandel i det udstedende selskab under 15 pct.

Revitax ønsker endvidere oplyst, om der skal søges dispensation efter ligningslovens § 16 B, hvis salget til det udstedende selskab sker efter 3 års ejertid.

Hertil bemærkes, at de selskaber, der efter forslaget behandler salg af aktier til udstedende selskab som aktiesalg, hverken kan eller skal anmode om dispensation. Det gælder uanset hvor lang tid selskabet har ejet aktierne i det udstedende selskab.