Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

L 110 – Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, aktieavancebeskatningsloven, fusionsskatteloven og andre skattelove (Skattefri omstrukturering af selskaber og justering af sambeskatningsreglerne m.v.)

Hermed sendes i 5 eksemplarer kommentar til henvendelsen af 12. januar 2007 fra Ernst & Young til Folketingets Skatteudvalg.

 

 

 

Kristian Jensen

 

 

                                                                                      /Ivar Nordland

 

 

 

 

 

 

 

 


Lovforslagets § 1, nr. 15 og 16, indebærer, at udenlandske selskaber, der alene er skattepligtige  til Danmark efter kulbrinteskatteloven også omfattes af reglerne om obligatorisk national sambeskatning. Ændringen har betydning for de selskaber, der ikke har fast driftssted efter den almindelige definition i selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra a.

Ernst & Young har i den forbindelse stillet nogle spørgsmål, dels om ændringen dels om de gældende regler for sambeskatning af selskaber, der er skattepligtige efter kulbrinteskatteloven.

 

Ad spørgsmål 1:

Det kan bekræftes, at udenlandske selskaber, der er skattepligtige efter kulbrinteskatteloven, kan sambeskattes med danske selskaber i samme koncern.

Det kan derimod ikke bekræftes, at administrationsselskabet skal afregne selskabsskat af kulbrinteindkomst efter kulbrinteskattelovens kapitel 2. Administrationsselskabet afregner skat m.v., der vedrører positiv indkomst, som omfattes af sambeskatningen. Positiv indkomst efter kulbrinteskattelovens kapitel 2 indgår ikke i sambeskatningsindkomsten. Derfor opkræves acontoskat og selskabsskat af kulbrinteindkomst også særskilt i dag.

 

Ad spørgsmål 2:

Som nævnt i kommentaren til spørgsmål 1 medregnes positiv indkomst, som omfattes af kulbrinteskattelovens kapitel 2 ikke i sambeskatningsindkomsten. Dermed kan underskud fra anden erhvervsmæssig aktivitet ikke modregnes i positiv kulbrinteindkomst omfattet af kapitel 2, jf. også kulbrinteskattelovens § 11, stk. 3.

Derimod kan underskud i kulbrinteindkomsten efter kapitel 2 - som det har været tilfældet siden kulbrinteskattelovens indførelse - helt eller delvist fradrages i anden positiv indkomst, jf. kulbrinteskattelovens § 11, stk. 2.

 

Ad spørgsmål 3:

Jeg har ingen planer om at ændre det foreslåede virkningstidspunkt for de foreslåede ændringer i lovforslagets § 1, nr. 15 og 16. Ændringerne tillægges således - ligesom hovedparten af de øvrige ændringer af sambeskatningsreglerne - virkning fra og med indkomståret 2007.