Folketinget - Retsudvalget

 

 

 

 

 

 

Dato: 29. maj 2007

                                


Folketinget har i skrivelse af 3. maj 2007 (ad B 76) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 1:

 

Spørgsmål nr. 1:

”Hvordan er den juridiske definition af et ægteskab opstået, og hvad dækker den over i dag?”

 

Svar:

Begrebet ægteskab er ikke defineret i den nugældende lovgivning. Ej heller i den første version af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning fra 1922 findes der en definition. 

 

I  værket ”Familieretten”, fremstillet efter den danske lovgivning af A. W. Scheel, 1877, er ægteskabet på side 17 defineret som følger:

 

”Ægteskab (matrimonium, nuptiæ) er en paa kjønsforskellen grundet, for livstid og i en vis ved den offentlige myndigheds mellemkomst fuldbyrdet form indgaaet forbindelse mellem to personer af forskjelligt kjøn.

Det bestemmende ved denne forbindelses indgaaelse er kjønsforskellen. For at sikre slægtens forplantelse har naturen nedlagt hos ethvert menneske en stærk drivt til en forening for de huuslige livsforhold med et menneske af det andet kjøn. En saadan forening tilsigter ægteskabet. Det maa altid indgaas for livstid…”.

 

Definitionen af ægteskab som en retlig forbindelse mellem en mand og en kvinde, der stiftes ved en offentlig akt, vielse er fortsat gældende i dag. Der henvises f.eks. til Linda Nielsen, Familieretten, 4. udgave (2006) side 35 og side 36.  

 

Det har herudover ikke været muligt - indenfor den begrænsede tid til spørgsmålets besvarelse - at udrede, hvorfra tilbage i tiden ægteskabsbegrebet udspringer.

 

 

 

Carina Christensen

 

                                                                                                   /Charlotte Meibom