Dato:            27. september 2007

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2007-12175-23

Sagsbeh.:   hbr

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (Alm. del – B 142), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 11. juni 2007

 

Spørgsmål 26:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. maj 2007 fra Erwin Maria Jönck, jf. B 142 – bilag 3."

 

Svar:

Erwin Maria Jönck giver i henvendelsen udtryk for sin støtte til, at myndige mennesker frit skal kunne vælge fornavn og rejser spørgsmål om, hvorfor der ikke er mulighed for at benytte en kønsneutral betegnelse i pas. Jeg kan om regeringens holdning hertil henvise til min tale ved 1. behandlingen af beslutningsforslag nr. B 142.

 

Erwin Maria Jönck mener endvidere bl.a., at de operative indgreb i forbindelse med kønsskifteoperationer bør foretages steder med en højere ekspertise. Jeg kan i den forbindelse henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 29 (alm. del – B 142), hvortil Sundhedsstyrelsen har oplyst, at spørgsmålet om den fremtidige tilrettelæggelse heraf vil indgå i Sundhedsstyrelsens overvejelser vedrørende specialeplanlægning på området, idet Sundhedsstyrelsen finder, at samarbejdet mellem landsfunktionerne og et højt specialiseret internationalt center vil være en naturlig del af en sådan funktion.

 

Erwin Maria Jönck giver desuden udtryk for, at en person, der er meddelt tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte, kan opleve at være tvunget til at gennemgå de operative indgreb. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at det følger af sundhedslovens regler, at ingen behandling må indledes uden patientens samtykke, og at patienten på ethvert tidspunkt under behandlingen kan tilbagekalde sit samtykke. Disse regler gælder naturligvis også for patienter, der har fået tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte.