Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

15. marts 2007

 

Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 1 (B 93 - bilag 1), kommentar til henvendelse af 19. februar 2007 fra Cecilia Rafn, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 20. februar 2007.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 1

(B 93 - bilag 1), kommentar til henvendelse af 19. februar 2007 fra Cecilia Rafn

Skrivelse af 20. februar 2007

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19. februar 2007 fra Cecilia Rafn, Århus N, jf. KUU B 93 – bilag 1."

 

Svar:

Jeg vil tillade mig at henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. S 3126, som vedrører spørgsmålet om medielicensen er en afgift på internettet:

 

”For at sikre en teknologineutral licens og dermed fremtidssikre licensfinansieringen af DR og de regionale TV 2-virksomheder blev det i medieaftalen for 2007-2010 besluttet at afskaffe farve-tv-licens og sort/hvid-licens fra 1. januar 2007 og erstatte disse afgifter med en medielicens. Det fremgår endvidere af medieaftalen, at medielicensen forudsættes at omfatte alle apparater, der er i stand til at modtage og gengive billedprogrammer og –tjenester, herunder pc’ere og visse mobiltelefoner.

 

Det fremgår klart af licensbekendtgørelsens § 1, stk. 1, at der skal betales medielicens for apparater, som kan modtage og gengive billedprogrammer eller –tjenester, der er udsendt til almenheden. Det fremgår ligeledes også klart af bekendtgørelsens § 1, stk. 2, at medielicensen er en apparatsafgift, der skal betales, hvis man er i besiddelse af en eller flere af de oplistede apparater. Det er korrekt, at der, for så vidt angår apparaterne i § 1, stk. 2, nr. 2, dvs. pc’ere eller tilsvarende enheder, der kan modtage og gengive billedprogrammer eller –tjenester, er knyttet en betingelse til, nemlig at der samtidig via apparatet er adgang til internet, eller andet netværk, med en hastighed på 256 kbit/s eller derover.

 

Bestemmelsens sammenknytning med båndbredden på internetadgangen er tilføjet for ikke at pålægge medielicens på pc’ere, der alene anvendes som udvidede tekstbehandlingsapparater. Medielicensen påhviler således alene pc’ere, som også kan modtage og gengive billedprogrammer og –tjenester.”

 

Jeg vil gerne understrege, at medielicensen således ikke er en afgift på internettet, og at medielicensen naturligvis alene gælder for husstande i Danmark.

 

For så vidt angår diskussionen om DRs anvendelse af åbne standarder, skal jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. S 2248.

 

Endelig vil jeg gerne understrege, at DRs internettilbud er en del af DRs samlede public service-tilbud, hvor der gælder et princip om lige og uhindret adgang. Denne adgang skal ikke begrænses af diverse kontrolsystemer. Jeg finder det derfor ikke farbart at gøre licenspligten afhængig af, om der er etableret særlig adgang til DRs internet-tv via en ”log-on-kode”.