Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EHO/ J.nr. 2006-3093

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 26. januar 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. januar 2007 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 7 og 8 ad B 20.

 

­

 

 

Der afgives et samlet svar på spørgsmål 7 og 8.

 

 

Spørgsmål nr. 7:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor de metoder, der anvendes i USA, England og andre lande til træning/undervisning af handicappede børn i eget hjem, på trods af veldokumenterede resultater, endnu ikke er godkendt i Danmark. ”

 

 

Spørgsmål nr. 8:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor Rita Jordans rapporter/dokumentationer i forbindelse med metoden Sonrise endnu ikke er godkendt i Danmark.”

 

 

Svar:

 

Der findes ikke et egentligt godkendelsessystem i Danmark, idet Sundhedsstyrelsen ikke godkender behandlingsmetoder. Der eksisterer således ikke et system fx svarende til lægemiddelområdet, hvor det enkelte medicinske præparat gennemgår en systematisk vurdering med hensyn til dokumentation for virkninger og bivirkninger.

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at det for så vidt står den enkelte sundhedsfagperson frit for at tage en bestemt behandlingsmetode op, hvis man finder den relevant, herunder også ikke-dokumenterede behandlinger under forudsætning af, at man overholder eksisterende regler og love, herunder lovgivning vedrørende forsøg, hvor mennesker indgår.

 

Det gælder generelt for autoriseret sundhedspersonale, at man handler inden for autorisationslovgivningens ansvar og forpligtelser. Faguddannet autoriseret personale kan således drages til ansvar i forhold til en af dem given behandling.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Karin Ingemann