Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 21. maj 2007

(B 161 - Spørgsmål 6)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 6:

”Hvilke skridt har regeringen taget for at imødekomme Præsident Karzais nyligt gentaget kritik af de vestlige bombninger i Afghanistan (”Five years on, it is very difficult for us to continue accepting civilian casualties…. It is becoming heavy for us: it is not understandable anymore”.)?”

Svar:

Regeringen ser med stor alvor på de civile tab, og det er essentielt, at NATO gør sit yderste for at minimere sådanne. Problemstillingen håndteres i regi af NATO, herunder ISAF. NATO har indtil nu handlet resolut, når sådanne situationer er opstået, og hurtigt iværksat foranstaltninger til at begrænse risikoen for gentagelsestilfælde.

 

Det skal bemærkes, at styrkerne i ISAF, herunder de danske, er pålagt at løse deres opgaver jævnfør principperne i den humanitære folkeret, hvilket blandt andet medfører pligten til at minimere civile tab. Dette afspejles klart i styrkernes regler for magtanvendelse, blandt andet ved bestemmelser om positiv identifikation af mål, proportionalitet mellem mål og bekæmpelsesmidler, og at civile tab i muligt omfang skal undgås. Retningslinierne er for nylig blevet indskærpet af NATO og ISAF.