Bilag til udenrigsministerens                                                                                                                                 Forsvarsudvalget

skrivelse af 21. maj 2007                                                                                                                                (B 161 – spørgsmål 4)

                                                                                                                                                                                                   (offentligt)

 

Spørgsmål nr. : 4

’I lyset af opiums nøglerolle som både livsgrundlag for de lokale, indkomstkilde for Taleban og den førte opiumspolitiks ødelæggende indvirkning på kampagnen for at erobre hjerter og hjerner, hvordan har regeringen da tænkt sig at gribe denne problematik an på en måde, som ikke - som hidtil - forarmer bønderne og skaber modvilje imod centralregeringen?’

 

Svar:

Danmark bakker op om den afghanske narkotika-bekæmpelsesstrategi. Den afghanske regerings strategi består i en kombination af lov-og ordenshåndhævelse, alternative indkomstmuligheder, styrkelse af institutioner og tiltag til at reducere efterspørgsel.

Den danske indsats for etablering af alternative indkomstmuligheder omfatter medfinansiering af det Nationale Solidaritetsprogram (NSP) og af mikro-kreditter gennem ”Microfinance Investment Support Facility” (MISFA), som begge fremmer udvikling af landområderne – primært landbrug. Programmerne bidrager således til muligheder for alternative indkomster. I det nordlige Afghanistan kan der konstateres en nedgang i opiumproduktionen i de områder, hvor der er skabt stabilitet, bedre infrastruktur og økonomisk udvikling.

NSP-programmet er bygget op omkring bloktilskud direkte til landsbyer, som efter demokratisk valg af landsbyudviklingsråd selv har ansvaret for at prioritere og gennemføre ønskede projekter. Typiske projekter er retablering af infrastruktur som vandingskanaler, veje, mikro-vandkraftsanlæg samt etablering af alternative indkomstmuligheder som tæppevævning. NSP programmet indgår i den nationale narkotikabekæmpelsesstrategi som et væsentligt bidrag til etablering af alternative indkomstmuligheder. Opbygning af lokalråd og bloktilskud er ydet til over 17.000 ud af landets 24.000 landsbyer.

Lånene i MISFA anvendes erfaringsmæssigt til etablering af indkomstgenererende aktiviteter – som landbrug og husflidsproduktion. Mikrokreditprogrammet MISFA har over 200.000 aktive lånere, heraf mere end 170.000 kvinder.

Også den danske bistand til uddannelse vil via højere kvalifikationer på langt sigt få indflydelse på befolkningens muligheder for at skabe sig en anden tilværelse uden opiumsøkonomien. Undervisningsmateriale vil også indeholde klare budskaber mod farerne fra opium.