Bilag til udenrigsministerens                                                                                                                                 Forsvarsudvalget

skrivelse af 25. maj 2007                                                                                                                              (B 161 – spørgsmål 13)

                                                                                                                                                                                                   (offentligt)

 

Spørgsmål nr. : 13

Hvad er ministerens holdning til den kvindelige afghanske politiker Malaiai Joya udsagn om, at ”der sidder folk i parlamentet, som har op mod 65.000 civile drab på samvittigheden, det er en skandale at det internationale samfund accepterer deres deltagelse i international politik, og det er en skandale, at de har fået lov til at bevilge sig selv amnesti!” som omtalt i Information den 23. maj 2007?

 

Svar:

Ca. 15 pct. af underhusets folkevalgte medlemmer anslås at have direkte eller indirekte forbindelse til væbnede grupper. 10 pct. menes at være involveret i kriminalitet. Iagttagere anslår, at ca. 20 parlamentsmedlemmer har begået krigsforbrydelser og overtrædelser af menneskerettighederne. Det er naturligvis kritisabelt, men næppe overraskende for et land, der er på vej ud af årtiers borgerkrig mellem mange forskellige fraktioner drevet af etniske, religiøse og politiske modsætningsforhold.

Der blev op til parlamentsvalget foretaget en screeningsproces af kandidaterne. Det er vigtigt, at sådanne tiltag forstærkes i forbindelse med kommende valg.

Diskussionen, som er opstÃ¥et i kølvandet pÃ¥ fremsættelsen af forslaget om en amnestilov, har tydeliggjort, hvor lang vej Afghanistan endnu har at gÃ¥ for at gøre op med landets voldelige fortid.

Programmet for reintegration af ex-Talibanmedlemmer er centralt i forsoningsprocessen – indtil videre er omkring 3500 eks-talibanere reintegreret under Fredskommissionens Strengthening Peace Programme, ledet af formanden for overhuset professor Sebghatullah Mojadeddi.

Danmark har aktivt støttet formuleringen af en plan for fred, forsoning og retsopgør, som præsident Karzai lancerede offentligt i december 2006. Handlingsplanen indeholder initiativer til på værdig vis at mindes ofrene, dokumentation af forbrydelserne samt initiativer til at forsone og hele sårene fra fortiden. Det mest omstridte punkt har været, hvorvidt retsforfølgelse skulle inkluderes i planen. Det blev bibeholdt, men det svage afghanske retssystem taget i betragtning har det været bredt erkendt, at et egentligt retsopgør næppe lader sig gennemføre for tiden.