Bilag til udenrigsministerens                                                                                                                                 Forsvarsudvalget

skrivelse af 25. maj 2007                                                                                                                              (B 161 – spørgsmål 11)

                                                                                                                                                                                                   (offentligt)

 

Spørgsmål nr. : 11

Ministeren bedes kommentere ”de manglende markeder for alternative afgrøder” i Helmand som omtalt på side 10 i Udenrigsministeriets publikation Styrkelse af engagement i Afghanistan – Fokus på Helmand, muligheden for en fremtidig promovering af alternative afgrøder som omtalt på side 20 (ibid) og den nuværende ”ringe infrastruktur (veje og overrisling) [som] er de største hindringer for udvikling af traditionel landbrugsproduktion i Helmand,” (ibid) alt i lyset af, at de nævnte ting er (manglende) instrumenter for et skift væk fra opiumsproduktion, som ifølge samme rapport skal være anvendt inden afgrødeødelæggelse tages i brug.

 

Svar:

Der er brug for en bred tilgang til bekæmpelse af opiumsøkonomien. Det er også budskabet i ”Styrkelse af engagementet i Afghanistan – fokus på Helmand”. Fra dansk side har det været fremhævet, at det er vigtigt at gennemføre den afghanske narkotikastrategis elementer i den rigtige rækkefølge. Erfaringen fra andre lande viser, at rydning af marker kun har en varig effekt, når der er skabt økonomisk bæredygtige alternative indkomstmuligheder, når de lokale myndigheder fungerer, og der generelt sker et velstandsløft for landbefolkningen. Det er også grundtanken i den afghanske nationale strategi for bekæmpelse af narkoproduktion.

Også i Afghanistan viser det sig, at narkotikaproduktionen kan bekæmpes, hvis der skabes alternative muligheder for landbefolkningen. Opiumsproduktionen er faldet i de nordlige provinser, hvor der er relativt fredeligt, og det er lykkedes at skabe alternativer indtægter for befolkningen. Det er naturligvis ikke nok bare at dyrke andre afgrøder – der skal også være afsætningsmuligheder og infrastruktur, så produkterne kan transporteres fra landbrugeren til markedet. Det er et problem også i Helmand – som bemærkningen om de manglende markeder for alternative afgrøder henviser til. Derfor kræver bekæmpelse af opiumsproduktionen en bredt sammensat indsats over en lang periode.

Etablering af alternative indkomstkilder og infrastruktur er en væsentlig del af det internationale samfunds støtte til Afghanistan.