Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 4. juli 2007

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 5127


 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 3. maj 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 266:

 

Spørgsmål 266:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte brev om offentlig høring om EU-regler fra Center for Biodiversitet.”

 

Endeligt svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Henvendelsen af 29. april 2007 fra Center for Biodiversitet vedrører den pågældende forenings bemærkninger til et udkast til bekendtgørelse om beskyttelsesforanstaltninger i forbindelse med fund af højpatogen aviær influenza i fjerkræ, som Fødevarestyrelsen sendte i offentlig høring i februar 2007.

Den pågældende bekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 298 af 16. marts 2007 om beskyttelsesforanstaltninger i forbindelse med fund af højpatogen aviær influenza i fjerkræ) trådte i kraft den 8. april 2007.

 

Høringsbrevet blev den 13. februar 2007 sendt direkte til 29 interessenter, herunder til foreningen ”Center for Biodiversitet”. Endvidere blev høringsbrevet og bekendtgørelsesudkastet offentliggjort på Høringsportalen. Fristen for at fremkomme med bemærkninger var fastsat til den 28. februar 2007.

 

I høringsbrevet oplyste Fødevarestyrelsen blandt andet, at bekendtgørelsesudkastet tog sigte på at implementere Kommissionens beslutning nr. 2006/416/EF af 14. juni 2006 om visse overgangsforanstaltninger over for højpatogen aviær influenza hos fjerkræ eller andre fugle i fangenskab i Fællesskabet.

 

Styrelsen modtog i alt 15 høringssvar, herunder bemærkningerne fra Center for Biodiversitet og seks svar, der støttede foreningens høringssvar. Disse svar blev gennemgået og indgik i det videre arbejde med bekendtgørelsesudkastet i det omfang, at bemærkningerne var relevante i forhold til de rammer, som kommissionsbeslutningen fastlagde. Fødevarestyrelsen må således afvise, at det skulle være korrekt, når Center for Biodiversitet i henvendelsen af 29. april 2007 anfører, at styrelsen ikke tager høringsprocessen alvorligt.

 

Ved besvarelsen den 3. april 2007 af spørgsmål nr. 203 (Ad FLF alm. del) oplyste Fødevarestyrelsen bl.a., at styrelsen modtog de ovenfor nævnte seks høringssvar, som støttede Center for Biodiversitets høringssvar. Disse høringssvar var enslydende, og Fødevarestyrelsen fandt derfor ikke umiddelbart anledning til at lægge dem ud på Høringsportalen, fordi de ikke bidrog med selvstændige synspunkter til bekendtgørelsesudkastet.

 

Som anført i besvarelsen har ministerierne imidlertid pligt til at offentliggøre samtlige eksterne høringssvar, hvis et udkast til bekendtgørelse har været sendt i høring. Fødevarestyrelsen beklager derfor, at styrelsen ikke på Høringsportalen havde offentliggjort de seks høringssvar, som støtter Center for Biodiversitets høringssvar.

 

Ved en fejl blev de seks høringssvar ikke straks lagt ud på Høringsportalen. Da styrelsen modtog henvendelsen af 29. april 2007 fra Center for Biodiversitet, blev de imidlertid offentliggjort på Høringsportalen. Dette meddelte styrelsen Center for Biodiversitet den 8. maj 2007 og beklagede samtidig, at det først var sket da.

 

Alle, der måtte ønske det, kan således nu læse Center for Biodiversitets høringssvar af 28. februar 2007 med bilag ét sted på Høringsportalen samt læse de seks svar, der støtter foreningens høringssvar.”

 

 

 

Carina Christensen

/Thomas Elvensø