Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

Dato: 3. april 2007

J. nr.: 4639

 

 


 

 

 

 


 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 6. marts 2007 (Ad FLF alm. Del – spørgsmål 203) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål nr. 203:

”Kan ministeren oplyse, hvorfor høringssvaret med bilag sendt med mail den 28. februar 2007 fra Center for Biodiversitet vedrørende implementering af EU´s fugleinfluenzaregler ikke fremgår af høringsportalen og af Fødevarestyrelsens hjemmeside, og hvorfor ByhaveNetværkets tilslutning til Center for Biodiversitets høringssvar ligeledes ikke fremgår af høringsportalen og af Fødevarestyrelsens hjemmeside?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Målet med Høringsportalen (se www.Borger.dk) er at give offentligheden én digital indgang til lovforslag, udkast til bekendtgørelser m.v. samt høringssvar, således at der skabes mere åbenhed i lovgivningsprocessen. Interesserede borgere, virksomheder, organisationer m.v. kan dermed se, hvilke forslag til regler der er på vej, hvilke organisationer der høres, og hvilke høringssvar der er givet.

 

Finansministeriet og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i juni 2006 udsendt en brugervejledning til Høringsportalen. Det fremgår af vejledningen, at ministerierne har pligt til at anvende Høringsportalen til at offentliggøre udkast til bekendtgørelser, såfremt de sendes i ekstern høring, ligesom ministerierne har pligt til at offentliggøre høringsbrev samt høringsliste over høringsberettigede på det tidspunkt udkastet sendes i høring. Ministerierne har endvidere pligt til at anvende Høringsportalen til at offentliggøre modtagne eksterne høringssvar til udkast til bekendtgørelser. Offentliggørelse skal ske senest, når bekendtgørelsen udstedes.

 

Da Høringssportalen giver borgere, virksomheder og andre interesserede én digital indgang til alle ministeriernes høringer over lovforslag, bekendtgørelser m.v., finder Fødevarestyrelsen ikke, at høringsprocessen, herunder offentliggørelse af høringssvar, skal foregå på styrelsens hjemmeside.

 

I forbindelse med implementeringen af Kommissionens beslutning nr. 2006/416/EØF af 14. juni 2006 om visse overgangsforanstaltninger over for højpatogen aviær influenza hos fjerkræ eller andre fugle i fangenskab i fællesskabet publicerede Fødevarestyrelsen den 14. februar 2007 på Høringsportalen en høring over udkast til bekendtgørelse om overgangsforanstaltninger med frist til at komme med svar senest den 28. februar 2007.

 

Fødevarestyrelsen modtog den 28. februar 2007 høringssvar fra Center for Biodiversitet, som blev lagt ud på Høringsportalen. Styrelsen modtog senere den 28. februar 2007 bilag fra Center for Biodiversitet, som særskilt blev lagt ud på Høringsportalen. Da Høringsportalen, som er en statslig portal, drives af IT- og Telestyrelsen, har Fødevarestyrelsen ikke indflydelse på den rækkefølge, som høringssvarene ligger i, eller hvordan de i øvrigt fremstår på Høringsportalen.

 

Styrelsen har modtaget i alt 6 høringssvar, herunder fra ByhaveNetværket, som støtter Center for Biodiversitets høringssvar. Høringssvarene er således enslydende, og Fødevarestyrelsen fandt derfor ikke anledning til at lægge disse ud på Høringsportalen, fordi de ikke bidrog med selvstændige synspunkter til bekendtgørelsesudkastet.

 

På baggrund af det ovenfor anførte om, at ministerierne har pligt til at offentliggøre samtlige eksterne høringssvar, såfremt et udkast til bekendtgørelse er sendt i høring og således er offentliggjort på Høringsportalen, skal Fødevarestyrelsen beklage, at styrelsen ikke på Høringsportalen offentliggjorde de 6 høringssvar, som støtter Center for Biodiversitets høringssvar.”

 

 

 

 

Carina Christensen                                                                                                                                  

 

/Lotte Vibild Schønau