Det Udenrigspolitiske Nævn 2005-06
S 2900
Offentligt
257824_0001.png
257824_0002.png
STATSMINISTERIETDato: 16. marts 2006
Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 2900 stillet af LineBarfod (EL).
Spørgsmål:”Vil statsministeren redegøre for, hvordan politiets indgreb overfor ytringer og fjernel-se af sider på internettet, som det har været tilfældet med nedenstående appel, stemmeroverens med vores grundlæggende rettigheder om ytringsfrihed, som statsministerentaler varmt for i øjeblikket?”
Svar:Statsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fraJustitsministeriet. Justitsministeriet har indhentet en udtalelse fra Politidirektøren iKøbenhavn, der har oplyst følgende:”Københavns Politi efterforsker for tiden en sag om mulig økonomisk støtte fra perso-ner med tilknytning til foreningen Oprør til FARC og PFLP, der begge er opført påEU's terrorliste.I forbindelse med efterforskningen blev det konstateret, at der på en hjemmeside tilhø-rende foreningen Oprør var anbragt dokumenter, der kunne opfattes som opfordringertil at yde økonomisk støtte. Dokumenterne svarede til det i spørgsmålet optrykte do-kument og var udfærdiget på dansk, engelsk og spansk.Københavns Politi indbragte herefter spørgsmålet om beslaglæggelse af dokumenternefor Københavns Byret, der den 12. august 2005 bestemte, at dokumenterne kunne be-slaglægges. Afgørelsen blev af forsvareren påkæret til Østre Landsret. Kæremålet blevikke tillagt opsættende virkning. Beslaglæggelsen blev stadfæstet af Østre Landsretved kendelse af 14. oktober 2005.På baggrund af de pågældende dokumenters indhold tiltrådte Østre Landsret, at dermed henblik på beslaglæggelse efter retsplejeloven var tilstrækkeligt grundlag for atantage, at dokumenterne var udsendt som led i et forsøg på at tilvejebringe direkte el-ler indirekte økonomisk støtte bl.a. til organisationer omfattet af straffelovens § 114, jf.§ 114 a, jf. § 21.
-2-Østre Landsret konstaterede endvidere, at en beslaglæggelse på det anførte grundlagikke kunne anses for at stride mod grundlovens eller Den Europæiske Menneskerettig-hedskonventions bestemmelser om ytringsfrihed.Afgørelsen er af forsvareren søgt indbragt for Højesteret.Dokumenterne (primært på dansk) blev herefter af andre personer lagt på internettetvia forskellige hjemmesider.Som en følge af, at der var sket beslaglæggelse af dokumenterne, rettede KøbenhavnsPoliti direkte henvendelse til indehaverne af de pågældende hjemmesider med anmod-ning om at fjerne dokumentet. Henvendelserne medførte imidlertid ikke, at alle deomhandlede dokumenter blev fjernet fra internettet.Københavns Politi rettede derefter den 22. februar 2006 henvendelse til formidlerne afde relevante hjemmesider og gjorde dem opmærksomme på, at formidleren af informa-tionen (dokumentet) efter dansk ret kunne ifalde ansvar for medvirken til den strafbarehandling, som der opfordres til på hjemmesiden. Der kan i den forbindelse henvises tildet anførte på side 14 ff. i Straffelovrådets betænkning om kriminalisering af generelleopfordringer til selvmord mv. (betænkning nr. 1462). Formidlerne blev opfordret til atfjerne dokumenterne, hvilket blev efterkommet af de fleste formidlere af hjemmesi-derne.”Jeg kan henholde mig til Københavns Politis redegørelse.