Betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 24. december 2006

1. udkast

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse

(Ændring af regler om miljømærkning)

[af miljøministeren (Connie Hedegaard)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 24. november 2005 og var til 1. behandling den 15. december 2005. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Miljø- og Planlægningsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og miljøministeren sendte den 29. september 2005 dette udkast til udvalget, jf. alm. del - bilag 450, jf. folketingsåret 2004-05, 2. samling. Den 23. november 2005 sendte miljøministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 3 spørgsmål til miljøministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget [(udvalget med undtagelse af EL)] indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget [(EL)] vil stemme hverken for eller imod lovforslaget ved 3. behandling. 

Mindretallet bemærker følgende:

Enhedslisten ønsker en omstilling af produktionen af sÃ¥vel fødevarer som andre produkter til økologi. Derfor ønsker Enhedslisten arbejdet med det grønne økomærke for økologiske nonfoods produkter genoptaget. Desværre fremgÃ¥r det af miljøministerens svar pÃ¥ spørgsmÃ¥l 3, at de eksisterende miljømærker reelt blokerer for udviklingen af det grønne økomærke. Det betyder, at disse helt utilstrækkelige mærker blokerer for udviklingen af et reelt alternativ til den giftfyldte produktion, som i dag er dominerende i Danmark.  

Finansieringen af mærkerne medvirker til at gøre disse produkter dyrere end de produkter, der ikke er miljømærkede, hvilket inden for nogle brancher har den paradoksale konsekvens, at produkter, der opfylder kravene ikke mærkes, da udgifterne til dette vil ødelægge deres mulighed for at konkurrere på markedet. Efter Enhedslistens opfattelse burde en miljømærkning finansieres af de forurenende produkter. Heller ikke dette princip kan i følge miljøministerens svar på spørgsmål 2 opfyldes inden for rammerne af disse mærker.

Enhedslisten er altså grundlæggende skeptisk overfor disse miljømærker.

Miljøministeren forventer ifølge sit svar på spørgsmål 1 ikke »store stigninger i gebyrniveauerne som følge af lovforslaget«. Enhedslisten ønsker at nedsætte udgifterne for de virksomheder, som benytter sig af dette mærke. Det er desværre intet i ministerens svar på spørgsmål 1, der tyder på, at det vil.

Til gengæld vil vedtagelsen af dette forslag sikre et opgør med den opfattelse, at det altid er godt at sende opgaver i udbud. Forslagets beskrivelse af problemerne med at sende opgaver i udbud er eksemplarisk og burde overføres til andre områder.

Enhedslisten vil derfor hverken stemme for eller imod dette forslag.  

Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Fólkaflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Erling Bonnesen (V) Â  Birgitte Josefsen (V) nfmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Inger Støjberg (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) Â  Jørn Dohrmann (DF) Â  Walter Christophersen (DF) Â  Christian Wedell‑Neergaard (KF) fmd.  Helle Sjelle (KF) Â  Pernille Blach Hansen (S) Â  Torben Hansen (S) Â  Jytte Wittrock (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Johs. Poulsen (RV) Â  Steen Gade (SF) Â  Per Clausen (EL) Â  Kuupik Kleist (IA) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Fólkaflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 83

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar, fra miljøministeren

2

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 83

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om, hvordan det forventes, at gebyrerne for at være med i miljømærkeordningerne vil udvikle sig som følge af dette lovforslag, til miljøministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om finansieringen af miljømærker, til miljøministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om det grønne økomærke for økologiske nonfoods produkter m.v., til miljøministeren, og ministerens svar herpå