Betænkning afgivet af Indfødsretsudvalget den 18. maj 2006

Betænkning

over

 Forslag til lov om indfødsrets meddelelse

[af integrationsministeren (Rikke Hvilshøj)]

 

1. Ændringsforslag

Integrationsministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 6. april 2006 og var til 1. behandling den 28. april 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Indfødsretsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Lovforslaget har ikke været sendt i høring.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af SF og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (SF) indstiller lovforslaget til vedtagelse, men vil stemme hverken for eller imod de stillede ændringsforslag.

Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget vil gerne hilse personerne i lovforslaget velkommen til det danske fællesskab. Disse personer har opfyldt de meget stramme krav til opnÃ¥else af indfødsret, som er betydelig strammere end dem, som SF synes er rimelige. SF finder det vigtigt, at disse mennesker fÃ¥r tildelt de rettigheder og forpligtelser, som en indfødsret giver, og fÃ¥r mulighed for at deltage i det danske demokrati.

Et andet mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret. Mindretallet vil stemme imod de stillede ændringsforslag.

Enhedslistens medlem af udvalget er modstander af de strammere regler, der er blevet vedtaget for udlændinges adgang til at opnå dansk statsborgerskab. EL er bekymret over, at Danmark får en række borgere, som i højere og højere grad sættes udenfor samfundet. Dels er udlændinge i Danmark mere socialt udsatte, og dels forhindrer reglerne for indfødsret en lang række mennesker i at få mulighed for at kunne indgå i demokratiet på lige fod med andre borgere i Danmark. EL så gerne, at reglerne blev lempet, så det blev nemmere at få statsborgerskab. På trods af bekymringerne over de nuværende regler, støtter EL de navngivne personers adgang til statsborgerskab, og vil benytte lejligheden til at ønske dem velkommen.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af SF og EL):

Til § 1

   1) Nr. 444, 508, 510, 597, 702, 795, 853, 867 og 1084 udgår.

Til § 2

   2) Nr. 1741 udgår.

Bemærkninger

Til nr. 1 og 2

Ansøgerne er behandlet efter retningslinjerne i cirkulæreskrivelse nr. 55 af 12. juni 2002 om nye retningslinjer for optagelse på lovforslag om indfødsrets meddelelse. Ansøgerne foreslås udtaget af lovforslaget, da de ikke på nuværende tidspunkt opfylder retningslinjerne.

Hans Andersen (V)  Britta Schall Holberg (V)   Karsten Nonbo (V)  Irene Simonsen (V)  Eyvind Vesselbo (V)  Søren Krarup (DF) nfmd. Jesper Langballe (DF)  Allan Niebuhr (KF) fmd. Henriette Kjær (KF)  Henrik Sass Larsen (S)  Poul Andersen (S)  John Dyrby (S)  Morten Bødskov (S)  Lene Hansen (S)  Simon Emil Ammitzbøll (RV)  Kamal Qureshi (SF)  Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 226

Bilagsnr.

Titel

1

Oversigt over personer på lovforslaget fordelt efter nationalitet

2

Udkast til tidsplan for Indfødsretsudvalgets behandling af L 226

3

Oversigt mht. personer optaget på lovforslaget (Fortroligt)

4

1. Udkast til betænkning

5

2. Udkast til betænkning

6

Ændringsforslag fra integrationsministeren