Dato:            1. juni 2006

Kontor:         Valgkontoret

J.nr.:             2006-4000-12

Sagsbeh.:   ABP

Fil-navn:       lovforslag/valgkredse/udvalgsspm/

                      spm 23 svar

Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 23 (L 222), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 30. maj 2006

 

Spørgsmål 23:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. maj 2006 fra Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti i Randers, jf. L 222 - bilag 33."

 

Svar:

 

Henvendelsen indeholder en kraftig opfordring til, at det i betænkningen til L 222 indeholdte forslag til en ændret inddeling af Østjyllands Storkreds i opstillingskredse, trækkes tilbage, og at den i lovforslaget foreslåede inddeling af Østjyllands Storkreds i opstillingskredse i stedet kommer til at gælde.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan i den anledning gøre opmærksom på, at Folketinget ved 2. behandlingen den 30. maj 2006 vedtog et ændringsforslag til L 222 til en ændret inddeling af Østjyllands Storkreds i opstillingskredse, der indebærer, at Århus Kommune inddeles i fire opstillingskredse af nogenlunde ens størrelse, at Odder, Samsø og Skanderborg Kommuner udgør en opstillingskreds, at Hedensted Kommune danner sin egen opstillingskreds, at Horsens Kommune udgør en opstillingskreds, at Favrskov Kommune danner sin egen opstillingskreds, og at Randers Kommune inddeles i to opstillingskredse.

 

For så vidt angår konsekvenserne af ændringsforslaget for den fremtidige inddeling af Østjyllands Storkreds i opstillingskredse henvises til bemærkningerne til ændringsforslaget (ændringsforslaget angivet som nr. 15 i betænkningen) og til besvarelsen af spørgsmål nr. 13 punkt e.

 

Ændringsforslaget svarer til det forslag, Det Radikale Venstre i sit høringssvar (L 222 – bilag 12) er fremkommet med, og som er kommenteret i høringsnotatet (L 222 – bilag 18). I Det Radikale Venstres forslag indgik dog ikke, at forskellene mellem de 4 nuværende opstillingskredse i Århus Kommune skulle udjævnes.

 

I øvrigt henledes opmærksomheden på, at Vælgerforeningerne i Favrskov Kommune for Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Venstre over for Kommunaludvalget har fremsat ønske om, at Favrskovkredsen alene kommer til at bestå af Favrskov Kommune (L 222 – bilag 9), og at Favrskov Kommunes Sammenlægningsudvalg i sit høringssvar over for Indenrigs- og Sundhedsministeriet har fremsat tilsvarende ønske (L 222 – bilag 12). Henvendelserne er kommenteret i besvarelsen af spørgsmål nr. 7.