Skatteministeriet                                                                     J.nr.  2005-462-0068

Den

 

 

 

 

 

Til

                Folketingets Skatteudvalg

 

 

L   18 - Forslag til Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven, selskabsskatteloven og skattekontrolloven (Forenklet skatteopgørelse ved investeringer gennem skattetransparente juridiske personer, placering af rate- og kapitalpensioner i kommanditselskaber m.m.)

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer mine kommentarer til henvendelsen fra Forsikring & Pension af 19. oktober 2005 (L 18 – bilag 4).

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                    Kristian Jensen

                                                                                                                         

 

 

 

                                                                                                  /  Ivar Nordland


Det glæder mig naturligvis, at Forsikring & Pension er positive over for den foreslåede nettoopgørelsesmetode for investeringer via skattetransparente enheder og overfor den foreslåede justering af fradragsbegrænsningsreglerne.

 

Med den foreslåede ændring af selskabsskattelovens § 13, stk. 10, sker der en opdeling af sambeskattede skadesforsikringsselskaber og livsforsikringsselskaber ved den samlede opgørelse af skattefri udbytter og avancer.

 

Forsikring & Pension ønsker i den forbindelse bekræftet, at et moderselskabs aktier i et livsforsikringsdatterselskab eller et skadesforsikringsdatterselskab ikke medregnes ved moderselskabets opgørelse af fradragsbegrænsningen, da der allerede er sket fradragsbegrænsning i datterselskabet.

 

Det kan jeg bekræfte, jf. reglen i selskabsskattelovens § 13, stk. 8, 2. pkt. Baggrunden for, at udbytter og avancer vedrørende datterselskabsaktier ikke medregnes, er, at reglerne bygger på et transparensprincip. Hvis både udbytter og avancer i datterselskabet og udbytter og avancer vedrørende datterselskabsaktierne blev medregnet, ville den samme skattefri indkomst kunne føre til fradragsbegrænsning flere gange.

 

Jeg er også enig med Forsikring & Pension i, at skattefri avancer på aktier ejet af et livsforsikringsdatterselskab, som er sambeskattet med et skadesforsikringsmoderselskab, ikke skal medregnes i fradragsbegrænsningen hos moderselskabet. Disse skattefrie avancer medregnes ved opgørelsen af fradragsbegrænsningen i livsforsikringsselskabet.